Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Treće tužilaštvo u Beogradu o slučaju Ernada Bakana: Ispoštovana zakonska procedura, vozaču I.M. nije određen pritvor

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da je u vezi slučaja tragično nastradalog mladog studenta iz Novog Pazara Ernada Bakana (19) ispoštovalo zakonsku proceduru. Osumnjičeni sa smrtni ishod I.M. (19) će biti saslušan sredinom aprila i prema tvrdnji iz tužilaštva nije mu bio određen pritvor jer nije bilo zakonskog osnova.

Iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za SNews je zvanično potvrđeno da je tom Tužilaštvu u vezi smrti Ernada Bakana dostavljena krivična prijava Uprave saobraćajne policije za uviđaje saobraćajnih nezgoda, protiv I.M. (2000) zbog krivičnog djela Teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 297 Krivičnog zakona.

Prema odredbama ovog člana, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina ili zatvorom od jedne do osam godina.

“Nakon dostavljene krivične prijave, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, uputilo je poziv osumnjičenom radi njegovog saslušanja za sredinu aprila 2019. godine. Osumnjičenom nije bio određen pritvor jer nije bilo zakonskog osnova. Tužilac nije izlazio na lice mjesta jer sada pokojni nije odmah preminuo već dva dana nakon nezgode. Zakonska procedura je ispoštovana”, navedeno je u odgovoru na pitanja SNwes-a koji je potpisala zamjenik javnog tužioca Ivana Milekić.

Otac tragično nastradalog studenta iz Novog Pazara Ernada Bakana, Mirsat Bakan juče se obratio javnosti saopštivši da gotovo nema nikakvih informacija u vezi smrti svoga sina koji je preminuo 6. marta ove godine, dva dana nakon što ga je na pješačkom prelazu u Zemunu udario automobil.

Mirsat Bakan je istakao da ge je policijsku inspektor čak uputio na Drugo javno tužilaštvo, umjesto Treće javno tužilaštvo u Beogradu gdje se nalazi predmet u vezi smrti svoga sina.

“Inspektor Darko Mosić me je pozvao tog dana, 23 minuta prije nego što je (Ernad) preselio. Ništa konkretno nije mogao da mi kaže osim da je počinilac mlađi godinu dana od mog sina, da je položio vozački ispit prije 7-8 mjeseci i da se kod njega nalaze patike i slušalice od rahmetli Ernada i da dođem da to uzmem. Drugo ništa, ni jedno slovo. Ostalo sam mogao da saznam sa internet portala”, kazao je Mirsat Bakan istakavši da advokak kojeg je angažovao takođe nije mogao da dođe do spisa predmete i da sazna identitet vozača.

Pokazujući otpusni listu, izvod iz matične knjige umrlih i plakatu – smrtovnicu on je naglasio da od početka sumnja da se nešto prikriva i krije u vezi smti njegovog sina i da “počinilac još nije saslušan ispred tužioca”, te da njemu kao roditelju tragično stradalog Ernada nije predočena nikakva druga informacija.

Redakcija SNews-a je uputila zahtjeva sa pitanjmima koje je sve radnje preduzelo tužilaštvo do danas, koji su inicijali osumnjičenog i godina rođenja, da li je osumnjičeni, vozač automobila, do sada saslušan, da li je nadležni tužilac izlazio ma mjesto nesreće, kao i da li je osumnjičenom određivan ili određen pritvor i da li je u ovom slučaju ispoštovana zakonska procedura.

Beogradski list “Kurir” je juče, nakon konferencije za novinare koju je u Novom Pazaru održala porodica Bakan, objavio da je Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu narednih dana trebalo bi da bude saslušan mladić Ivan M. (19) koji je 4. marta usmrtio na pješakom prelazu studenta iz Novog Pazara Ernada Bakana (19).

Povezane vijesti