Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar Sandžak

TURKSOY u Sandžaku

Predstavnici međunarodne organizacije turkijskih kultura (TÜRKSOY) posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić zahvalila se gostima na posjeti ali i ambasadi Turske u Beogradu, Institutu Yunus Emre i Gradu Novom Pazaru što su omogućili dolazak članova hora.

“Mi Bošnjaci smo autohton narod na prostoru Sandžaka, koji svojom historijom, kulturom, svojim maternjim jezikom, pismom, tradicijom, religijom, običajima, i svim drugim našim posebnostima oblikujemo naš bošnjački nacionalni identitet – dajemo svoj doprinos bogatstvu različitosti Sandžaka i države u kojoj živimo. Identitet, prošlost, sadašnjost i budućnost Bošnjaka Sandžaka satkani su u naše bošnjačke nacionalne simbole grb i zastavu, koji najbolje govore o nama kao narodu, ko smo, kome pripadamo i ko nama pripada. Mi Bošnjaci smo narod koji svoju budućnost veže i za ostale narode u Sandžaku sa kojima živimo u harmoniji i miru već nekoliko stoljeća”, istakla je predsjednica Curić u obraćanju gostima, saopšteno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Potpredsjednik Vijeća, prof. dr. Sait Kačapor predstavio je gostima kulturu i tradiciju Bošnjaka Sandžaka i ukazao na važne događaje iz historije našeg naroda.

Predstavnici TÜRKSOY-a zahvalili su se Bošnjačkom nacionalnom vijeću na gostoprimstvu, predstavili rad svoje organizacije i istakli da je jedan od ciljeva njihove organizacije povezivanje kultura preko muzike.

U posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću bili su Elvin Aliziade, konzul Azerbejdžana, Dussanbay Kasseinov i Fatih Aliji, direktor i sekretar TÜRKSOY-a te Emina Brunčević i Senad Ljuca ispred KUD-a mladih Novi Pazar.

Organizacija TÜRKSOY je osnovana je 1993 u Ankari, a radi na jačanju jedinstva i bratstva turkijskih naroda, prenoseći zajedničku turkijsku kulturu na buduće generacije.

Medjunarodni hor mladih Türksoy predstaviće muziku različitih geografskih prostora i kultura na koncertu večeras, 20. jula 2019. godine u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

Grad Novi Pazar u saradnji sa Kulturnim centrom, Centrom za tursku kulturu i Kulturno-umjetničkim društvom mladih Novi Pazar, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske i Instituta Yunus Emre u Beogradu, ima čast da ugosti Međunarodni hor mladih Türksoy.

Međunarodna organizacija turske kulture (TÜRKSOY) je međunarodna kulturna organizacija između zemalja i zajednica sa turskom populacijom, koja govori jezike koji pripadaju porodici turskog jezika. Osnovana je 1993, a sporazum o osnivanju su potpisale sljedeće zemlje: Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Turkmenistan i Republika Turska. Sjeverni Kipar, Tataristan, Baškortostan i Moldavija pridružili su se kao članovi posmatrači. Türksoy, sa sjedištem u Ankari, radi na jačanju jedinstva i bratstva turskih naroda, prenoseći zajedničku tursku kulturu na buduće generacije.

Povezane vijesti