Aktuelno Crna Gora Regija Turska

Turska i Crna Gora potpisale Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u oblasti vanrednih situacija

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić tokom posjete Ankari, krajem prošle sjednice, susreo se sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Turske Suleymanom Soyluom. Ocijenjeno je da je sastanak potvrda kvalitetnih bilateralnih odnosa i prijateljstva koje postoji među dvijema državama. Crna Gora sa Turskom pitpisala Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u oblasti vanrednih situacija

Ministar Nuhodžić je naglasio da je za uspješnu borbu protiv svih oblika kriminala potrebna intenzivna i kontinuirana saradnja i razmjena informacija.

„Naš zadatak je da, zajedničkim akcijama crnogorske i turske policije, pošaljemo poruku da svaki kriminalac, svaki bjegunac od pravde, zna da neće moći da nađe utočište niti u Crnoj Gori niti u Turskoj“, naveo je ministar Nuhodžić, prenosi MUP Crne Gore.

Iskazujući zadovoljstvo saradnjom i prijateljskim odnosima dvije države, Nuhodžić se zahvalio na pomoći koju Turska pruža u dijelu specijalističkih obuka i edukacija crnogorskih policajaca. Izrazio je uvjerenje da će ovaj susret biti dodatan podsticaj daljem jačanju saradnje ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Republike Turske.

Ministar Sojyu naveo je da je na sastanku dogovoreno unapređenje saradnje dva ministarstva u oblasti policijskih poslova i izrazio zahvalnost Crnoj Gori na podršci u borbi protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja, organizovanog kriminala i terorizma.

„Današnji sastanak je kruna dobre saradnje i prijateljstva Republike Turske i Crne Gore. Članstvo Crne Gore u NATO-u je od izuzetne važnosti i, upravo zato, namjera naša dva ministarstva je da dodatno unaprijedimo saradnju i zajedničkim snagama se suprotstavimo svim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama“, rekao je turski ministar.

„Stabilnost i dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana je jako važna za Tursku. Crnu Goru doživljavamo kao primjer multietničkog i multivjerskog sklada, imajući u vidu da u Crnoj Gori žive pripadnici različitih vjera i nacija“, rekao je Soylu i dodao da predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan namjerava da u skorijem periodu posjeti Crnu Goru.

Nakon bilateralnog susreta, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu potpisali su Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u oblasti vanrednih situacija.

„Ovaj sporazum je potvrda obostrane spremnosti na solidarnost i saradnju naše dvije prijateljske države“, istakao je ministar Nuhodžić.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić juče je učestvovao na konferenciji Budimpešta procesa „Partnerstvo za migracije zemalja puteva svile“ u Istanbulu, čiji domaćin je bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske.

-U Turskoj izuzetna promocija Crne Gore

Tokom zvanične posjete Turskoj ministar Nuhodžić susreo se sa počasnim konzulom Crne Gore, predstavnicima udruženja iseljenika i udruženja studenata

Tokom posjete Republici Turskoj ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se sa počasnim konzulom Crne Gore u Istanbulu dr Akanom Suverom, kojom prilikom je uputio izraze zahvalnosti konzulu za izuzetnu promociju Crne Gore.Takođe, ministar Nuhodžić se sastao i predstavnicima udruženja iseljenika porijeklom iz Crne Gore, koji žive u Istanbulu.


“Predstavnici udruženja su izrazili zahvalnost ministru Nuhodžiću na srdačnom prijemu i saopštili da je Republika Turska posebno posvećena daljem razvoju saradnje dvije prijateljske države. Naglasili da će dobri i sadržajni odnosi u bilateralnoj ravni doprinijeti daljem jačanju ekonomske saradnje”, ističe se iz Kabineta ministra Nuhodžića.

Ministar Nuhodžić se sastao i sa predstavnicima udruženja studenata koji se školuju na prestižnim univerzitetima u Turskoj koji je istakao da je projekat dodjele stipendija Vlade Republike Turske predstavlja važan doprinos daljem jačanju saradnje u oblasti visokog obrazovanja, kao i ukupnim međudržavnim odnosima.

Poručio je studentima da, odnoseći se odgovorno prema obavezama na fakultetu, na najbolji način predstavljaju svoju državu.

Povezane vijesti