Aktuelno Globus Turska

Turska povećava proizvodnju podmornica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u nedjelju, u gradu Kocaeliju, tursku podmornicu novog tipa, te najavio da će turska mornarica 2027. raspolagati sa najmanje šest novih turskih podmornica, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji predstavljanja turske podmornice “Pirireis”, koja je prva podmornica u okviru turskog Projekta novog tipa podmornice.

Tom prilikom je istakao kako je ovaj projekat započet prije četiri godine, a očekuje se da bi ona do 2022. godine trebala pružati uslugu.

Podsjećajući kako će prije kraja sljedeće godine biti započeta i izgradnja broda “Selmanreis”, Erdogan je rekao da će se od 2022. godine, svake godine proizvoditi po jedna nova podmornica.

“Tako da će naša mornarica do 2027. godine raspolagati sa svih šest naših novih podmornica”, rekao je Erdogan.

Komentarišući aktuelna dešavanja, Erdogan je poručio kako Turska nipošto neće odustati ni od koraka napravljenih u Siriji, niti od sporazuma postignutih s Libijom.

“Ako odustanemo od procesa koje smo započeli s KKTC-om i Libijom, oni nam neće ostaviti oble ni toliko da zabacimo udicu u more”, rekao je Erdogan, te dodao: “Memorandum o razumijevanju koji imamo s Libijom nije u suprotnosti ni s našim vlastitim niti s međunarodnim pravom”.

Podvukao je kako Turska nema namjeru nikome izazvati problem niti uzurpirati nečije pravo.

“Neka nam se niko ne približava s namjerom da nas isključi, okupira naše obale ili uzurpira naše ekonomske interese”, zaključio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

– Opremljena, efikasna, snažna i ugledna Turska armija

Ministar nacionalne odbrane Republike Turske Hulusi Akar je u komandi brodogradilišta Gölcük, kod Kocaelija na Mramornom moru, uz priređene počasti predsjedniku Erdoganu, na prvoj ceremoniji potapanja podmornice “Pirireis” i prvo pristajanje petog broda “Seydialireis”, rekao da turska nacija, zemlja i oružane snage prolaze kroz osjetljivo razdoblje ispunjeno neizvjesnošću, rizicima i prijetnjama na regionalnom i globalnom nivou.

“U takvom okruženju, u cilju sigurnosti naše zemlje mira i prosperiteta naše plemenite nacije moramo pomno pratiti današnje i buduće odbrambene i sigurnosne tehnologije, te u skladu s tim obaviti potrebne pripreme. Opremanje efikasnom, snažnom i uglednom vojskom više nije izbor za nas, to je moranje. Uspješne antiteroristčke operacije na domaćem tlu i van granica zemlje su pokazale koliko su važni proizvodi i nacionalne vojne industrije”, poručio je general Akar, inače bivši načelnik Generalštaba turske armije.

On je, istakavši daje za Turske oružane snage veoma važna motivacija, samopouzdanje i moral i motivacija su izuzetno važna i da tečnost Ministri su naglasili da ne treba zanemariti kada s obzirom da je “Turska više nije zemlja koja uprazno troši svoju energiju, potencijale i resurse.Ti dani su iza nas”

Ceremenji su prisustvovali načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske armijski general Yasar Guler, zapovjednikom kopnene vojske armijski general Umit Dundar, zapovjednikom zračnih snaga armijski general Hasanom Kucukakyuz i komandant Pomorskih snaga armijski admiral Adnan Ozbal.

Izvor: AA, Minstarstvo nacionalne odbrane R. Turske

Foto: https://msb.gov.tr/SlaytHaber/22122019-55267

Povezane vijesti