Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Turski ambasador u Novom Pazaru informisao kolege o posjeti Erdogana Srbiji

Turski ambasador u Beogradu Tanju Bilgic sa saradnicima posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se sastao sa rukovodstvom Vijeća, saopšteno je iz tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

“Danas smo sa kolegama iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali o zajedničkim projektima. Informisao sam kolege o posjeti predsjednika Turske koja će biti 7. i 8. oktobra. Imamo blisku saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i nastavićemo takvu saradnju i u budućnosti” ,rekao je ambasador Bilgić nakon sastanka.

Sastanku je prisustvovala i koordinatorka agencije TIKA za Srbiju, i Cagla Gultekin Tosbat, a delegaciju ambasade Turske primili su potpredsjednik Vijeća Fuad Baćićanin i predsjednik Izvršnog odbora Hasim Mekić.

Baćićanin je nakon tazgovora sa turskim ambasadorim istakao da je današnja posjeta ambasadora i predstavnika TIKA-e nastavak dobre saradnje i ona je slijed događaja nakon posjete predsjednika Erdoana Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Sandžaku prije dvije godine.

Ambasador Tanju Bilgic i potpredsjednik BNV-a Fuad Baćićaćnin (Foto: SNews)

“Predsjednik Erdogan je za Bošnjake Sandžaka i BNV najznačajnija politička ličnost u svijetu uopšte. Njegovo obraćanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću prilikom posjete Sandžaku je ostavilo traga i dan danas se pamte poruke koje je on ovdje nama uputio. Ohrabruje nas nova posjeta Srbiji i smatramo da će ta posjeta doprinijeti još boljim odnosima Bošnjaka Sandžaka i turskog naroda koji su bratski narodi. Danas smo izrazili želju da nastavimo sa projektima obnove kulturno-historijskih spomenika u Novom Pazaru i Sandžaku kao i sa drugim projektima koji su od značaja za Sandžak i za razvoj Sandžaka. Kao svijetli primjer navodimo obnovu i restauraciju džamije Sultan Valide u Sjenici”, rekao je potpredsjednik Baćićanin.

Turske diplomate su ranije danas u gradskoj upravi Novog Pazara razgovarali sa predstavnicima lokalnih samouprava Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške.

Povezane vijesti