Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija Turska

Turski ministar Kasapoglu: Sandžak je u našim srcima

Delegacija Republike Turske predvođena ministrom omladine i sporta Mehmetom Muharemom Kasapogluom boravila je sinoć u Novom Pazaru, posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i prisustvovala iftaru za dvije hiljade zvanica čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić.

Kako je objavila Agencija Anadolije (AA) turska delegacija koja je boravila u zvaničnoj posjeti Beogradu na početku posjete Novom Pazaru susrela se, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sa zvaničnicima tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji. Sa Kasapogluom je razgovarao predsjednik Vijeća Esad Džudžo.

Ministar Kasapoglu je u pratnji turskih narodnih poslanika Zeynep Yildiz (Ankara) i Safeta Sancaklija (Kocaeli) koji su porijekom iz Novog Pazara, turskog ambasadora u Beogradu Tanju Bilgica bio gost potpredsjednika i ministra Vlade Srbije Rasima Ljajića i gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca.

U delgaciji su bili i predstavnici istanbulske opštine Bayrampaša i predstavnici bošnjačkih udruženja u Turskoj.

Oni su zajedno prošetali kroz Staru čaršiju i razgovarali sa građanima, te obišli novopazarski Rekreacioni centar, sportsku halu “Pendik” i sportske terene u naselju Šutenovac, a zatim su u društvu od oko dvije hiljade gostiju prisustvovali zajedničkom iftaru na atletskom stadionu u naselju Hadžet.

Tokom obilaska sportske infrastrukture turskim zvaničnicima su predočeni potencijali za razvoj sporta u Novom Pazaru i potrebe za poboljšanje sportske infrastrukture.

Turski ministar sporta i omladine Kasapoglu je izrazio spremnost svoje zemlje da, kako je naveo, pomogne u izgradnji sportskih terana, razvoj i afirmaciju sporta u ovoj regiji.

Zajedničkom iftaru koji je priredio potpredsjednik i ministar Vlade Srbije Rasim Ljajić, pored visoke delegacije iz Republike Turske i velikog broja građana, prisustvovali su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predsjednici sandžačkih opština, predstavnici javnih istitucija i javne ličnosti.

Obraćajući se nakon iftara, turski ministar je, prenoseći selame predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Novom Pazaru.

“U ove dane blagodati vi ste otvorili vašu trpezu u ovom mjesecu ramazanu. Sandžak je u našim srcima, naše srce je ovdje i vi ste naša uvažena braća. Ne zaboravite da naša srca zajedno kucaju. Naše zajedništvo i uvažavanje će trajatai beskonačno. S vama ćemo biti često”, poručio je ministar Kasapoglu, uputivši ramazanske i bajramske čestitke.

Turski zvaničnici su večeras posjetili i Udruženje turskih alumnista, Asocijaciju maturanata Turske (ASMAT-TUMED) i razgovarali s akademcima iz Turske i učenicima i polaznicima kursa turskog jezika.

Ministar Kasapoglu je od alumnista ali i mladih Novog Pazara zatražio da predoče svoje ideje i potrebe koje se odnose na Tursku.

“S vama trebamo raditi na rješavanju važnih pitanja i moramo povećati aktivnosti, analizarati potrebe i zahtjeve mladih, ali i starijih. U ovom smislu na vama je riječ. Mi smo tu zbog vas”, poručio je on.

Na kraju posjete Novom Pazaru, turski ministar sporta i omladine Mehmet Muharem Kasapoglu je zajedno s ambasadorom Tanju Bilgicem posjetio i novopazarsku “Stambol” džamiju gdje ih je dočekao sandžački muftija Islamske zajednice Srbije (IZS) Senad ef. Halitović, nakon ćega su obavili teravih-namaz.

Nakon jednodnevne posjete Srbiji delegacija Republike Turske je preko prištinskog aerodroma, otputovala za Ankaru.

Povezane vijesti