Aktuelno Društvo Sandžak Turska Tutin

Tutin od Bošnjaka iz Turske dobio opremu za porodilište

Tutinskom Domu zdravlja danas je za porodilište uručena medicinska i druga oprema, vrijednu oko 100.000 eura, objavila je Anadolu Agency (AA).

Riječ je o donaciji koju je obezbijedilo udruženje Bosna-Sandžak iz Istanbula, posredstvom “Merhameta” Sandžak.

Porodilište u Tutinu će ubuduće biti opremljeno ultrazvučnim kolor dopler aparatom, sa pet inkubatora, autoklavom, tri porođajna stola, 12 bolesničkih kreveta, hirurških setovima, namještajem i drugom opremom.

Oprema je na današnjoj manifestaciji svečano uručena Domu zdravlja u Tutinu, koja će, kako je kazao predsjednik opštine Kenan Hot, mnogo značiti Odjelu za porodilje i olakšati rad porodilišta.

Direktor Doma zdravlja Tutin dr Šerif Hamzagić zahvalio se Udruženju Bosna-Sandžak i Klubu žena tog udruženja na izuzetno značajnoj donaciji opreme koju dosad nije imala ova institucija.

“Ovo je veliki dan za našu instituciju”, kazao je dr Hamzagić.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjednici udruženja Bosna-Sandžak Muhamed Sancaktar i HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Sancaktar je kazao da će Bosna-Sandzak i ubuduće podržavati humanitarne akcije i pomagati Bošnjacima u Sandžaku.

I predsjednik “Merhameta” Kenan Vrbanjac je izrazio zadovoljstvo uspješno provedenom akcijom, naglašavajući da će ” Merhamet” nastaviti dobru saradnju s udruženjem Bosna-Sandžak.

– Majke u Sandžaku neće morati da rađaju svoju djecu u drugim gradovima

Bošnjačko udruženje iseljenika iz kvarta Bayrampasa u Istanbulu “Bosna Sandžak” (Bosna-Sancak Kultur ve Yardimlasma Dernegi) je prošlog četvrtka kamionima turskog Crvenog polumjeseca poslalo prikupljena medicinska sredstva i opremu za porodilište bolnice u Tutinu.

“Nakon ovoga majke u Sandžaku neće morati da rađaju svoju djecu u drugim gradovima”, saopćilo je udruženje koje okuplja iseljenike bošnjačkog porijekla iz Bosne, Sandžaka i drugih prostora bivše Jugoslavije.

Ova humanitarna akcija je organizirana od strane Kluba žena Udruženja Bosna Sandžak i dobrotvora, a nakon posjete regiji Sandžak kada su, kako su istakli, imali priliku da se uvjere u “žalosno stanje” porodilišta državne bolnice u Tutinu.

“Humanitarna kampanja je brzo sprovedena. Za porodilište su prikipljena sva sredstva i u potpunosti će biti obnovljeno”, istakli su iz jednog od najstarijih udruženja Bošnjaka u Turskoj.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: AA, Merhamet Tutin

Povezane vijesti