19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Tutin

Tutin: Plačući, ezan za džumu namaz, učio jedan od vjernika

Ezan kroz plač, u tutinskoj Miradž džamiji, juče za vrijeme džume namaza, učio je jedan od vjernika, a ne imam te džamije Sead ef. Sokolović, kako je SNews sinoć objavio.

Nakon što se emotivni snimak pojavio na youtube kanalu i društvenim mrežaama iz džemata Miradž džamije u naslju Svračić, u Tutinu je rečeno, da je “kroz plač, ezan učio naš imam Sead efendija (Sokolović)”.

Sead Sokolović je danas za SNews potvrdio da on nije učio taj ezan, već jedan od džematlija koji je želi da ostane anoniman.

“Nisam ja učio ezan, važno je da je iz Tutina u svijet otišla ovakva slika”, kazao je Sokolović.

“Tužan snimak iz Tutina” objavljen na Islamović kanalu preko youtube privukao je pažnju javnostu u regionu ali i u muslimanskim zemljama, posebno u Turskoj.

U skladu sa odlukama vrhovnih organa Islamske zajednice, cijeneći aktuelno stanje ugroženih građana od korona virusa COVID-19, imajući u vidu da islam prije svega štiti zdravlje i živote ljudi, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji donio je proglas kojim se , do daljenjg, obustavlja obavljanje džuma namaza, kao i ostalih namaza u džematu i džamijama.

Ezanom će, kako je navedeno, imam ili muezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim kućama. Umjesto dolaska na džumu, muslimani će klanjati podne namaz u svojim kućama.

Slično obavještenje vjernicima uputio je Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS).

U Sandžaku, kao i širom zemalja regije po prvi put je onemogućeno da muslimanski vjernici u džematu obave džumu namaz, obaveznu molitvu za muškace jednom sedmično.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: