Aktuelno Društvo Srbija Tutin

Tutin: Procjena štete i sanacija od poplava

Predsjednik opštine Tutin Kenan Hot je na sastanku s Ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislavom Nedimovićem i sa direktorom Kancelarije za javna ulaganja Markom Blagojevićem, kojem su prisustvovali i predstavnici svih gradova i opština pogođenih posljednjim poplavama, iznio informacije o alarmantnom stanju od posljedica poplava i podatke o štetama na teritoriji tutinske opštine.

“Dogovoreno je da u narednh nekoliko dana opštinske komisije naprave procjene šteta i dostave Ministarstvu kako bi u najkraćem roku Vlada mogla da pristupi pomoći na sanaciji i nadoknadama šteta”, saopšteno je iz Opštine Tutin.

Kako je potvrđeno za SNews opštinske komisije su na terenu i rade procjenu štete.

U Tutinu je angažovana raspoložive mehanizacije i pristupilo se rasčišćavanju u gradskom jezgru. Naarednih dana, najavljuju iz tutinske opštinske uprave, počeće sanacija putne infrasrukture i na seoskim područjima.

– Rješenje za poplave kaskadne brane

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović održao je u petak sastanak sa predstavnicima opština koje su poslednjih dana zadesile poplave i sa njima razgovarao o nadoknadi štete i procedurama koje su potrebne da se šteta prijavi u skladu sa zakonom.

Na sastanku na kome je učestvovao i direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević dogovoreno je da lokalne samouprave evidentiraju štetu koju imaju i pripreme projekte kako bi država mogla finansijski da im pomogne za ono što identifikuju kao prioritete.

Nedimović je izjavio da je ovo bio operativan sastanak na kojem su predstavnici ugroženih opština dobili instrukcije kako da prijave štetu, da bi im država pomogla u saniranju.

Kako je dodao, lokalnim samoupravama pomoći će se preko Republičke direkcije za robne rezerve ukoliko je nekome potreban repromaterijal, stočna hrana.

Nedimović je ukazao da postoji plan po kojem će se postupati što se tiče poljoprivrednih objekata u narednom periodu, a koji je utvrđen još pre nekoliko godina.

„Uradili smo 500 objekata za pet godina, ima tu mnogo da se radi, naročito na zaštiti bujičnih poplava pravljenjem retenzije i kaskadnih brana. To se pokazalo neophodno naročito u slučaju Kraljeva, a mislim da je takva situacija i u Tutinu, Trsteniku“, rekao je ministar.

Nedimović je zaključio da je potrebno na drugim mjestima pozabaviti se vodotocima drugog reda, koji jesu u nadležnosti lokalne samouprave, ali je pitanje koliko one imaju stručnih kapaciteta da reše to pitanje na odgovarajući način.

Nedimović je kazao da je na teritoriji opštine Kraljevo poplava izazvala najviše problema, zatim u Trsteniku, Guči i Kniću.

„Ostale sredine jesu zahvaćene poplavama, ali tu imamo drugu vrstu problema. Ove četiri imaju najviše oštećenih objekata s obzirom na broj stanovnika koji žive na prostoru tih lokalnih samouprava“, kazao je Nedimović.

Izvor i foto: Opština Tutin (fb), http://www.minpolj.gov.rs/

Povezane vijesti