Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Tužilaštvu BiH će biti dostavljen izvještaj o djelovanju četnika

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je kako je danas održao sastanke s predstavnicima nadležnih agencija u vezi s jučerašnjim okupljanjem pripadnika četničkog pokreta u Višegradu i da Tužilaštvo treba da odluči o pokretanju istrage.

“Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentovati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu BiH. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva BiH”, kazao je ministar Mektić, prenosi BHRT.

Dodao je da su i dalje spremni, u skladu sa daljnjim instrukcijama i zahtjevima Tužilaštva BiH, da postupaju u tom slučaju.

“Ali je činjenica da Tužilaštvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju ili neće. To je ono što ćemo mi učiniti”, naveo je Mektić.

Po njegovim riječima, u vezi s tim slučajem ima više paradoksalnih situacija i “ovdje se mora naći načina da se neke stvari postave na pravo mjesto u smislu određenih zakonskih rješenja i postupanja raznih institucija“.

“Rekao sam, ako Ministarstvo pravde da dozvolu nekome i donese rješenje o upisu određenog udruženja u Registar udruženja građana, o tome mu izda rješenje, onda ja nemam nikakvog način da utičem na jednu takvu odluku. Oni su onda regularno registrovano udruženje građana i ako onda nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova da dozvolu za održavanje tog skupa, šta Ministarstvo sigurnosti može učiniti u tome da spriječi jedno takvo okupljanje i da li mi možemo stornirati nečiju odluku?”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Dodao je da se postavlja pitanje ako bilo koje udruženje, pa i ovo, u svom djelovanju nastupa sa stanovišta ispoljavanja određene vrste ekstremizma, bilo sa nacionalnog, vjerskog i bilo kog drugog stanovišta ili gledišta, onda takvom udruženju treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra određenih udruženja građana.

Ali, dodaje on, to nije nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH, to je nadležnost drugih institucija.

– Majke Srebrenice izrazile su ogorčenje i razočaranost

Majke Srebrenice, koje se svakog jedanaestog u mjesecu okupljaju u Tuzli na Trgu žrtava Srebrenice izrazile su danas ogorčenje i razočaranost jučerašnjim okupljanjem i javnim prijetnjama pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu gdje su počinjeni najteži ratni zločini 1992. godine.

“Vjerujte mi da sam uplašena i da me ovo sve podsjeća na 1992. godinu. Najgore je što niko ništa ne poduzima, ni Mektić. Ovo je strašno pogotovo za povratnike u Višegrad”, rekla je Hajra Čatić, predsjednica udruženja “Žene Srebrenice“ i majka koja traga za kostima svoga sina Nine od 1995. godine.

Ovo je posljednji protest pred izricanje presude Radovanu Karadžiću 20. marta. Majke ističu da očekuju pravdu, ali i izražavaju strah.

“Bojim se da skinu i za Srebrenicu da se desio genocid. Da li vjerujete da sam uplašena?”, kazala je Hajra Ćatić.

Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice“ podsjetila je da su u Srebrenici ljudi u onakvim uniformama činili najmasovnije zločine.

“Oni su se javno predstavili kao predstavnici udruženja. Ko je dozvolio da se jedno takvo udruženje osnuje? Vi znate kakve su sve procedure kada se treba osnovati jedno udruženje. Postoje jasni pravilnici i zakoni. Ministarstvo za ljudska prava i Ministarstvo sigurnosti, kao i sve druge institucije to su trebale spriječiti. Trebali su osuditi i kazniti udruženje. Za nas je ono jučer u Višegradu terorističko okupljanje”, smatra Begović.

Izvor: BHRT

Foto: Ravnogorski pokret Ivanjica, fb

Povezane vijesti