Aktuelno Politika Srbija

U Beogradu održan trinaesti protest “Jedan od pet miliona”

U Beogradu je večeras održan trinaesti po redu protest „Jedan od pet miliona“. Sa skupa koji je završen ispred Doma Narodne skupštine je poručeno sa razglasa, da nema demokratije, ali da je demokratija na ulici.

„Oni ne razumeju da ste ovde došli, a da vas nisu dovezli organizovano autobusom i da vam nisu nudili sendivče“, poručeno je sa razglasa, prenosi portal Inforbrif.

Među okupljenima su, kako je rečeno, ljudi najrazličitijih profesija, kao i poslanici koji su odbili da budu u skupštini jer ne žele da budu deo lažnog sistema.

U blizini zgrade parlamenta, kako je rekao organizator, nalazi se i sedište Regulatornog tela za elektronske medije, „koji ne dopušta slobodu medija“.

Demonstranti su prošetali centralnim gradskim ulicama, a tokom trase šetnje lepili su nalepnice na kojima su, kako je rečeno, „laži predsednika države“.
Prošli su i kroz Terazijski tunel u Beogradu, ali nalepnice koje su pokušali da zalepe na zidove tunela uglavnom su padale.

Zadržali su se ispred zgrade Radio-televizije Srbije gde su pozvali radnike te medijske kuće da bojkotuju njen rad, jer je „režimska televizija“.

Okupljeni su nosili veliki transparent „Jedan od pet miliona“ i sliku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa velikim nosem, kao i manje parole – „Mi smo uz narod, ne uz bivše i sadašnje lopove“, „Zbog slobode“, „Probudi se“, „Ustani Srbijo“, „Poštujte zakon“, „Stop bankarskom teroru“, „Radnici robnih kuća su uz vas“, kao i druge.

Sa razglasa je puštana muzika, a učesnici protesta duvali su u pištaljke.

Tema ovonedeljnog protesta u Beogradu je „Ulicama laži Aleksandra Vučića“. Organizatori su, kako su naveli, u skladu sa tim pripremili 100.000 nalepnica sa „lažima“ predsednika države, koje će građani lepiti ulicama kojima se bude prolazilo tokom protestne šetnje. Organizatori su zamolili učesnike protesta da nalepnice ne lepe na automobile i izloge radnji.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Foto: “Jedan od pet miliona”

Povezane vijesti