Aktuelno Društvo Sandžak

U BNV-u obilježena Dječja nedjelja

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je, povodom Međunarodne dječije nedjelje, organizovalo likovne radionice za sandžačke osnovce. Na likovnim radionicama učestvovalo je više desetina djece iz osnovnih škola iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

Predsjednica Vijeća Jasmina Curić poželjela je dobrodošlicu najmlađima i čestitala im Dječiju nedjelju.

Ona je predočila da postoji Konvencija o pravima djeteta koja se posebno i sveobuhvatno bavi pravima djeteta i koju moraju poštovati svi, te da ona sadrži 54 prava djece, a svaka država i svako društvo u obavezi je da zaštiti djecu i njihova prava.

 

“Konvencija je nastala iz potrebe da se sva djeca na ovoj planeti zaštite i da im se obezbijedi lijepo i bezbrižno djetinjstvo. Znamo da se većina odraslih trudi da sva ova prava poštuje, da znaju da i dijete ima pravo da misli i svoje mišljenje iznese, ali nije loše da se s vremena na vrijeme podsjete, a Dječija nedjelja je, čini nam se, odličan trenutak za to, upravo zbog toga što je i nastala da bi se očuvala i nadogradila prava koja imaju najvažnija bića na planeti zemlji – naša djeca“, istakla je predsjednica Curić.

Predsjednica Odbora za obrazovanje Elvira Đekić je rekla da obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava, te da među najvažnijim pravima je pravo djeteta na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

„Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku je jedno od najvažnijih prava kojima se i mi u Bošnjačkom nacionalnom vijeću bavimo. Maternji jezik je onaj jezik koji dijete prvo nauči ili jezik koji dijete najbolje zna i koristi, odnosno jezik s kojim se dijete identifikuje. Naš maternji jezik je jezik na kojem mislimo, sanjamo i jezik na kojim govorimo. Zato je draga djeco mnogo bitno da očuvate svoj maternji jezik odnosno da znate da imate pravo da se školujete na svom maternjem jeziku. Obrazovanjem na svom maternjem jeziku čuvate svoj govor, svoje misli i na kraju i svoje snove, kazala je profesorica Đekić.

Međunarodna Dječija nedjelja obilježava se od 1934. godine, tradicionalno, tokom prve polovine oktobra. Dječija nedjelja je ustanovljena sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na prava i potrebe djece, njegovanje dječijeg stvaralaštva, ali i na važnost pokretanja različitih akcija koje će doprijeti poboljšanju položaja djece u svijetu. Konvencija o pravima djeteta usvojena je na Generalnoj skupštini UN, 20. novembra 1989. godine i ove godine proslaviće trideset godina od usvajanja.

Povezane vijesti