Aktuelno Knjigofil Kultura Sandžak

U BNV-u promovisan Sandžački frazeološki rječnik

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) večeras je održana promocija Sandžačkog frazeološkog rječnika, autora prof. dr. Abdulaha Mušovića.

Promotori knjige bili su prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Sait Kačapor i prof. dr. Sead Šemsović, a na skupu su, pored zvaničnika BNV-a i sandžačkih opština, te javnih ličnosti prisustvovali i predstvanici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori i gosti iz regiona.

„Ovaj rječnik je na vrlo ubjedljiv način pokazao da organski idiom sandžačkih govora itekako živi u neobično bogatoj i slojevitoj frazeologiji, a da ta frazeologija biva i književno-estetski vrlo impresivno ugrađena u bosanski književni jezik njegove istočne, sandžačke varijante”, istakao je jedan od vodećih lingvista i eksperata bosanskog jezika današnjice prof. dr. Dževad Jahić.

Autor rječnika Abdulah Mušović je na promociji je rekao da je ovaj rječnik jedini ove vrste u bosanskom jeziku uopće i jedan od rijetkih na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Frazeologija je nadgradnja u jeziku i ono što predstavlja cjelokupno kulturološko biće jednog naroda, njegovu historiju, religiju, običaje, način i mjesto življenja, prošlost i sadašnjost i cjelokupnu tradiciju“, naglasio je dr. Mušović.

Kako navode iz BNV-a prezentirajući bogatu frazeološku građu bosanskog jezika u Sandžaku, Mušović je uradio kapitalni projekat na skoro 800 stranica, koristeći se pritom obilnom književnom građom iz djela sandžačkih pisaca.

“Sve to svjedoči o količini specifične sandžačke frazeologije ugrađene u bosanski književni jezik. Sandžački frazeološki rječnik sadrži nekoliko hiljada idioma, odnosno fraza i izraza, sa strogo odrđenom upotrebom specifičnom za sandžački prostor. Autor je fraze i autentične riječi prikupljao punih deset godina”, istaknuto je ne večerašnjoj promociji.

Dr. Abdulah Mušović rođen je 11. januar 1946. godine u Goduši, Bijelo Polje. Gimnaziju je završio u Bijelom Polju, a studije filologije – ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Postdiplomske studije i doktorat je odbranio na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, a zatim na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Pored Sandžačkog frazeološkog rječnika objavio je više književnih studija, monografija i rasprava. Objavio je niz prijevoda sa ruskog i na ruski jezik u zemlji i svijetu. Važi za perfekcionistu i originalnog stilistu u filološkim naukama. U novije vrijeme okrenut je lingvističkim istraživanjima sandžačke frazeologije, iz koje oblasti je napisao i objavio gore spomenuto djelo.

Povezane vijesti