Aktuelno Globus Politika

U Egiptu režim pod alarmom nakon smrti Muhammeda Mursija

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija.

Izvori bliski porodici Muhammeda Mursija su kazali da je egipatska vlada odbila zahtjev njegove porodice da bude sahranjen na porodičnom mezarju u Mursijevom rodnom mjestu u provinciji Sharkia, javlja Anadolu Agency.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhammed Mursi umro je u ponedjeljak u sudnici.

Kako je objavila Anadolu Agency(AA) Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je angažovalo na hiljade dodatnih snaga bezbjednosti nakon vijesti o smrti Mursija.

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mjera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru.

Preduzete su posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima, a odobren je i plan “C” kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Mursiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”. Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika, uključujući bjekstvo iz zatvora, ubistvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vrijeđanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

Mediji u svijetu su javili da je bivši egipatski predsjednik Muhammed Mursi, kojeg je vojska smijenila 2013. godine, umro na sudu. Morsi se navodno onesvijestio nakon sjednice suda, na kojoj je bio optužen za špijunažu i nakon toga je umro. Bivši egipatski predsjednik je imao 67 godina.

Nekoliko minuta prije svoje smrti, bivši predsednik Egipta Muhamed Mursi upozorio je da ima mnogo tajni da ispriča, izjavio je anonimni sudski zvaničnik.

Prema rečima zvaničnika, Mursi je, sjedeći iza staklenog paravana, zatražio da se obrati sudu, što je sudija dozvolio, prenosi AP.

Uprkos tome što je dobio odobrenje da se obrati, Mursi (67) se suzdržao od iznošenja tajni, rekavši da bi one mogle da naruše nacionalnu bezbjednost Egipta.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta nije odgovorio na pozive agencije AP.

Jedan od Morsijevih advokata, Kamel Madur, rekao je da je bivši predsjednik bio “miran i organizovan”.

Prema njegovim riječima, Mursi nije otkrivao tajne, jer je “patriota, voli Egipat i njegov narod”.

Smrt bivšeg predsejdnika potvrdili su i članovi njegove porodice.

Morsijev sin, Ahmed Sudan, koji je jedan od čelnika londonskog ogranka Muslimanskog bratstva, zabranjenog u Egiptu, poručio je na Fejsbuku da je smrt njegovog oca “ubistvo sa predumišljajem” i dodao da su bivšem egipatskom predsjedniku uskraćeni lijekovi i posjete, te da su rijetko dobijali informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

“Stavljen je iza staklenog kaveza (tokom suđenja). Niko nije mogao da ga čuje ili da zna šta se dešava sa njim. Nije imao nikakve posjete mjesecima, skoro godinu dana. Žalio se i da ne dobija lijekove. Ovo je ubistvo sa predumišljajem. Ovo je spora smrt”, poručio je Ahmed Sudan na svom Fejsbuk nalogu.

Morsi je politički uspon započeo kao član Muslimanskog bratstva i izabran je za predsednika 2012. godine, nasledivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu, navodi agencija.

Bio je peti predsednik Egipta, ali je 2013. godine svrgnut u državnom udaru na čijem čelu je bio general egipatske armije Abdel Fatah el-Sisi.

Uhapšen je nakon državnog udara i osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je, kako se navodi, naredio pripadnicima Muslimanskog bratstva da razbijaju proteste protiv njega. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali to je preinačeno. U trenutku Morsijeve smrti, više slučajeva se vodilo protiv njega.

Po dolasku na vlast, el-Sisi je proglasio Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom.

AP navodi da je od prevrata 2013. godine uhapšeno desetine hiljada Egipćana, uglavnom islamista, ali i drugih aktivista koji su učestvovali u Arapskom proleću 2011. godine.

Posljednje dane svog života proveo je u posebnom ogranku kaznenog kompleksa Tora, nazvanog i “škorpionski zatvor”. Mnoge grupe za ljudska prava su saopštile da su uslovi u toj kaznenoj ustanovi daleko ispod egipatskih i međunarodnih standarda.

– Muslimansko bratstvo poziva na okupljanja zbog smrti Mursija

Pokret Muslimansko bratstvo saopštilo je sinoć da je smrt bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija (67), koji je preminuo od srčanog udara tokom suđenja za navodnu špijunažu, zapravo “ubistvo” prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Iz tog pokreta Egipćani su pozvani da se masovno okupe na dženazi Mursija.

U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Bratstvo je pozvalo narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom svijeta, prenosi Rojters.

– Ko je bio Mohammed Morsi

Prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta Mohammed Morsi, rođen je 8. augusta 1951. godine u selu Adve u blizini grada Sarkiyye.

Za predsjednika Egipta izabran je na izborima održanim u junu 2012. godine, osvojivši 51,73 posto glasova.

Na vlast došao nakon što je masovnim protestima na ostavku primoran Hosni Mubarak (1981.-2011.) i bio je prvi izabrani predsjednik Egipta.

Morsijeva pobjeda na izborima potvrđena je 24. jula 2012. godine, a na dužnost je i zvanično stupio nakon inauguracije 30. jula iste godine.

Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva (Ihvan), a u periodu od 2000. do 2005. godine bio je zastupnik u egipatskom parlamentu.

Mohammed Morsi, po zanimanju mašinski inžinjer, bio je oženjen i otac petero djece. Morsi je bio čovjek iz naroda, poznat po skromnosti i skrušenosti. Vjernik, hafiz Kur’ana i borac za ljudska prava.

U hiljadama reakcija na društvenim mrežama ljudi iz regiona ali i iz cijelog svijeta, najčešće, uz objavu njegovih fotografija, citiraju skorašnje Morsijeve riječi iz zatvora:”Nisu dozvolili da se Kur’an unese u moju ćeliju, a zaboravljaju da sam hafiz Kur’ana već 30 godina. Ja sam samo htio dodirnuti Kur’an i ništa više”.

Izvor: Anadolu Agency (AA), BHRT, B92, AP

Foto: @TheMorsi

Povezane vijesti