Aktuelno Bosna i Hercegovina

U Gornjem Vakufu fašističke poruke na imovinu Bošnjaka

U Gornjem Vakufu, na području srednje Bosne, na kućama i automobilima Bošnjaka osvanuli su jutros grafiti s uvredljicim fašističkim porukama.

Uz krst i kukasti krts ispisane su poruke “Balije”, “Biće još Srebrenice”, “Neće balije ostat”, vidi se na fotografijama koje je objavio portal “bugojno-danas.info”.

Ministarsvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona je saopštilo da je dana 05.08.2019.godine u PS Gornji Vakuf Uskoplje zaprimljena prijava od strane M.P., nastanjen u mjestu Krupa, općina G.Vakuf- Uskoplje, da su u toku noći na porodičnoj kući i vozilima koji su bili parkirani u dvorištu, osvanuli grafiti izrazito uvredljivog sadržaja.

“Na lice mjesta su izašli policijski službenici, konstatirali da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu,crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost. Sa događajem je upoznat dežurni tužitelj koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatovati da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”, navedeno je u saopštenju.

Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju događaja, poduzimaju se odgovarajuće mjere i radnje s ciljem otkrivanja izvršilaca ovog krivičnog djela.

Gornji Vakuf je grad u Federaciji Bosne i Hercegovine i broji oko 22.300 stanovnika. Prema popisu iz 1991. godine na prostoru današnje općine Gornji Vakuf – Uskoplje je živjelo 25.181 stanovnika, od toga 14.063 Bošnjaka (tadaMuslimana), 10.706 Hrvata, 110 Srba, 158 Jugoslavena i 154 ostalih.

Gornji vakuf se od 2001. godine zove Gornji Vakuf-Uskoplje taj nasiv su nametnule međunarodne vlasti. Hrvati su insistirali na ratnom nazivu Uskoplje za dijelove općine pod hrvatskom kontrolom.

Foto: https://www.bugojno-danas.info

Povezane vijesti