Aktuelno Politika Turska

U Istanbulu poništeni izbori, novo glasanje 23. juna

Vrhovna izborna komisija (YSK) Turske poništilaje  pobjedu opozicione Republikanske narodne partije (CHP) u Istanbulu.

Zahtjev za poništenje izbora podnijela je vladajuća AK partija predsjednika Recepa Tayyipa ErdoganaAnadolija, a Vrhovna izborna komisija Turske odlučila da poništi i ponovi lokalne izbore za Istanbul, javila je Anadolija.

Komisija je odlučila da se izbori uz gradonačelnika najvećeg grada u Turskoj ponove 23. juna.

Zahtjev za poništenje izbora podnijela je vladajuća partija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, AK Partija, tvrdeći da su ih obilježile neregularnosti.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) tijesno je pobijedila u Istanbulu, čime je, poslije 25 godina, okončana kontrola Erdoganove partije u najvećem turskom gradu.

O žalbi se nije odlučivalo sedmicama, a Visoka izborna komisija je u međuvremenu naredila ponovno prebrojavanja glasova u Istanbulu.

Novi gradonačelnik iz redova CHP-a Ekrem Imamoglu preuzeo je dužnost prošlog mjeseca, kada su prebrojavanja završena.

Utrka za gradonačelnika je prema konačnim rezultatima izborne komisije bila izuzetno tijesna, s razlikom od samo 13.729 glasova.

Imamoglu je dobio podršku 4.169.765, a kandidat AK partije Binali YIldrim 5.156.036 birača.

Na lokalnim izborima u Turskoj koji su održani 31. mart, aprvi od uvođeja predsjedničkog sistema u toj zemlji najviše glasova, 51,64 posto osvojila je Narodna alijansa koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP).

AK Partija je osvojila 44,33 procenta glasova, a na izborima je izašlo 84,67 birača od ukupno 57.093.410 građana sa pravom glasa.

Izvor i foto: AA

Povezane vijesti