Aktuelno Društvo Srbija Zanimljivosti

U koferu nosio 1900 tompusa sa Kube, smatrao da nema ništa da prijavi

Carinici su u saradnji sa policijom u petak, 2. avgusta 2019. godine na beogradskom aerodromu spriječili pokušaj jednog putnika da u prtljagu prenese čak 1900 kubanskih cigara.

Neprijavljene cigare pronađene su kod putnika koji je doputovao iz Havane, preko Paname i Frankfurta, a kada je preuzeo prtljag uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu koji je namjenjen za putnike koji nemaju ništa da prijave, navode iz Uprave carina Srbije.

Putnici se na aerodromu prema slobodnoj volji opredeljuju za prolaz kojim žele da krenu i mogu da izaberu crveni – u kome prijavljuju robu za carinjenje ili zeleni – ukoliko nemaju ništa da prijave. Međutim, to ne znači da kontrole u zelenom kontrolnom prolazu neće biti.

Tako su carinici odlučili da detaljnije pregledaju prtljag 36-godišnjeg Beograđanina koji je smatrao da nema ništa da prijavi i imali su šta da vide.

– Na carini nepoznavanje propisa ne oslobađa odgovornosti

Putnik je u prtljag zapakovao gotovo 2000 kubanskih cigara, iako je prema važećim propisima dozvoljeno prenijeti svega 50 komada.

Među otkrivenim cigarama bilo je najviše onih bez robne marke – 500 komada i cigara ”monte kristo” još 500 komada, ali su se tu našle i cigare ”romeo julija” – 200 komada i čak 700 raznih vrsta cigara marke ”kohiba” od kojih su neke i iz ograničene serije iz 2017.

Na pitanje zašto je sa tolikom količinom cigara ušao u zeleni kontrolni prolaz, putnik je rekao da nije znao da treba da uđe u crveni i prijavi robu koju nosi sa sobom. Iako je to jedan od najčešćih odgovora, putnici bi trebalo da znaju da ih nepoznavanje propisa ne oslobađa odgovornosti.

Iz Uprave carina Srbije podsjećaju putnike da, kada je riječ o unosu duhanskih proizvoda u Srbiju, kao dio ličnog prtljaga mogu uneti 1 boks cigareta (200 komada) ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duhana ili kombinaciju svih ovih proizvoda u količini od ukupno 250 grama.

Detaljne informacije o tome šta se smije i u kolikoj količini unijeti u Srbij bez obaveze prijavljivanja pročitajte u brošuri ”Vodič za putnike” koja je u elektronskom obliku dostupna na sajtu Uprave carina http://www.carina.rs/Documents/VODIC%20za%20putnike_2018.pdf

Povezane vijesti