Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus

U Mainzu uručena Murasela muftiji za Zapadnu Evropu

Reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanoj inauguraciji u njemačkom gradu Mainzu uručio je Muraselu prvom muftiji Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka u Zapadnoj Evropi Osmanu ef. Kozliću.

Ovo imenovanje je historijski iskorak IZ u BiH na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom, prenijela je MINA, informativna agencija IZ-e Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u prisustvu velikog broja vjernika, gostiju, te predstavnika IZ iz BiH, Sandžaka, Hrvatske i ostatka Evrope, novoimenovani muftija je podsjetio kako su u zadnjim decenijama prošlog stoljeća muslimani sa Balkana počeli pristizati u zemlje Zapadne Evrope, te da je 1978. godine, prije tačno 40 godina, u Njemačkoj osnovan i registrovan prvi bošnjački džemat u Achenu, gradu u kojem su se kroz druženja i susrete Karla Velikog i Haruna Er-Rešida susreli Istok i Zapad.

“Od tada do današnjih dana u Zapadnoj Evropi stasali su naši džemati i izrasli u prepoznatljive džemate i zajednice koji su čvrsto vezani za svoje duhovno središte u Sarajevu, ali i prepoznatljivi u sredinama u kojima djeluju”, kazao je muftija Kozlić.

Prema njegovim riječima, rijetki su muslimanski narodi koji se mogu pohvaliti svojim duhovnim bogatstvom kao što je to slučaj sa Bošnjacima.

“Hiljadugodišnja duhovna tradicija dobrih Bošnjana koji su uživali u vlastitoj slobodi sopstvenog svjetonazora, za koji su često morali i ratovati i braniti ga kao svoju najveću vrijednost, najvažnija je odrednica bosanskih muslimana”, dodao je muftija.

Poručio je da Bošnjaci nikada više sebi ne smiju dozvoliti da njima zavlada svijest da su sebi dovoljni, da im je dovoljan samo džemat, da ne trebaju brinuti o drugima i biti solidarni sa slabijim, te da im ne treba veza sa maticom u BiH.

“Svi znamo kako pogubne posljedice znaju nastupiti ako sebi dozvolimo tako nešto. Isto tako, valja napomenuti da ova naša IZ Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, kao sastavni dio IZ u BiH, nikada sebi ne smije dozvoliti bilo kakva podvajanja, podjele i usitnjavanje, dijeljenje Bošnjaka na Bosance, Hercegovce, Sandžaklije i tome slično. Naše jedinstvo, posebno ono duhovno, ključ je opstanka našeg naroda. Ovom pitanju valja posvetiti dužnu pažnju”, kazao je muftija.

Ocijenio je posebno važnim izazov sa kojim se susreću naše zajednice u Zapadnoj Evropi, a koji se tiče sticanja statusa religijske zajednice kojeg priznaje država.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je ukazao da je Islamska zajednica zajednički dom svih Bošnjaka.

“Islamska zajednica je uvijek bila majka svim Bošnjacima, okupljala ih u teškim trenucima, a oni su je uvijek, kao dobri sinovi i kćeri, sa sobom nosili gdje god su se kretali”, rekao je reisu-l-ulema.

Između ostalog, novoimenovanom muftiji je poručio da su takvaluk i strpljivost u poslu neki od ključeva uspjeha u pozivu kojeg će obavljati, a tokom kojeg će morati biti hrabar i donositi pravedne odluke, na znanju donesene i uz savjetovanje sa ostalim muslimanima.

“U poslu, savjetuj se sa muslimanima, oni će ti uvijek dati dobronamjeran savjet i pomoći. U vjeri, neka ti savjetnik bude Božija riječ i Sunnet Allahova Poslanika a.s.”, dodao je reisu-l-ulema.

Između ostalog, pozvao je muftiju da uvijek nađe vremena za sve ljude, bez razlike, ali i istovremeno, pozvao je i vjernike da pomognu muftiji u obavljanju ovog časnog poziva.

“Dobili ste jednog od najboljeg među nama, vi ste to naravno i zaslužili. Ali to više obavezuje vas, nego nas, jer vi ovdje gradite budućnost svoju i svoje djece, a Osman ef. sa svojim iskustvom, znanjem, imanom i takvalukom biće vam od koristi. Slušajte ga u onome u čemu ste dužni da ga slušate i savjetujte ga u onom u čemu ste dužni da ga savjetujete, te dvije stvari nemojte razdvojiti. A on kada donese fetvu, ona je obavezujuća za nas muslimane”, zaključio je reisu-l-ulema.

Sabor Islamske zajednice u BiH Osmana ef. Kozlića za muftiju IZ Bošnjaka u Zapadnoj Evropi sa sjedištem u Njemačkoj imenovao je na sjednici 15. decembra 2018.godine. Prethodno je obavljao funkciju muftije banjalučkog.

Sa novim imenovanjem Kozlić obavljati i dužnost glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj.

Novoformirano muftijstvo obuhvata područja djelovanja krovnih organizacija IZ Bošnjaka u Njemačkoj, te Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih zemalja Zapadne Evrope.

Na svečanosti povodom otvaranja islmaskog kulturnog centra u Mainzu, kao i prošlog petka na džumi namazu, pored Bošnjaka koji žive u Njemačkoj, prisustvovao je veliki broj gostiju iz Sandžaka, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, te predesdnici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Kenan Hot i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Povezane vijesti