Aktuelno Društvo Globus Srbija

U Moskvi i Groznom održana konferencija “Islam – poruka milosti i mira”

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) saopštio je danas da je predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić učestvovao na Međunarodnoj konferenciji “Islam – poruka milosti i mira”, koja je u organizaciji Islamske svjetske lige – Rabite i Islamske zajednice Čečenije održana u Rusiji.

Na koferenciji su, između ostalih, usvojeni sljedeći zaključci kojima se “najoštrije osuđuje teroristički akt na Novom Zelandu, svim silama se treba boriti protiv ekstremnog djelovanja pojedinaca i grupa te devijantnog tumačenja islama i da se muslimani pozivaju na poštivanje institucionalnog tumačenja vjere”.

Konferencija je započeta 28.03.2019. godine u Moskvi, završena je u glavnom gradu Čečenije – Groznom. Nakon prvog dijela zasjedanja održanog u prijestolnici Rusije, konferencija je nastavljena 29. i 30. marta u Groznom gdje je domaćin bio predsjednik Republike Čečenije Ramzan Kadirov.

– Dudić upoznao Kadirova sa stanjem i položajem muslimana u Srbiji

“Na večeri koju je predsjednik Kadirov priredio u čast učesnika konferencije, muftija dr. Mevlud ef. Dudić sastao se sa domaćinom kojeg je upoznao sa stanjem i položajem muslimana u Srbiji. Tom prilikom, predsjednik Mešihata susreo se i sa muftijama Tataristana, Kavkaza, Azerbejdžana i muftijom Mesdžidul-Aksa u Palestini, a posebno je razgovarao sa vrhovnim muftijom Čečenije Salahom Mežievim. Također, dao je intervju agenciji Islam News o položaju muslimana u Srbiji”, objavljeno je na sajtu Mešihata IZ-e u Srbiji.

Kako se navodi iz Islamske zajednice u Srbiji na završnoj sesiji prilikom zatvaranja konferencije, obratio se predsjednik Kadirov koji je poručio “da se muslimani trebaju pridržavati Kur’ana i Sunneta i za njih neće biti nikakve opasnosti”.

Također, završnu riječ su imali i generalni sekretar Rabite El Isa i čečenski vrhovni muftija Mežiev.

Generalni sekretara Rabite Muhameda ibn Abdulkerima el Isa, imam Kabe Saliha ibn Abdullaha ibn Humejda i gosti konferencije posjetili su najpoznatiju Školu Kur’ana u Čečeniji blizu Groznog gdje su se upoznali sa njenim radom.

Podsjeća se da u Rusiji živi oko 30 miliona muslimana od kojih 4 miliona u Moskvi, te da prema riječima domaćina, prava pripadnika islama u Rusiji su na zavidnom nivou.

Foto: Mešihat IZuS

Povezane vijesti