Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

U Novom Pazaru “nevjerovatno malo” pritužbi na rad državnih organa

Zaštitnik građana- ombudsman Srbije Zoran Pašalić potvrdio je danas da je mali broj građana Novog Pazara koji se žale na rad državnih organa.

Ocjenivši da građani ne razumiju šta su čija ovlašćenja i da je to “nevjerovatno malo”, Pašalić je iznio podatak da su za deset godina na adresu ombudsmana iz Novog Pazara pristigle 352 pritužbe.

Do podnevnih sati sa žalbom Zaštitniku građana pojavila se jedna građanka Novog Pazara koja o svom problemu nije želela da govori za medije.

Ombudsman Srbije je u okviru kampanje „Dan Zaštitnika građana“ danas primao pritužbe građana Novog Pazara na rad državnih organa i sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, predstavnicima državnih i lokalnih organa i civilnog sektora.

Grad i Kancelarija omudsmana radiće u narednom periodu na zajedničkoj promociji nadležnosti zaštitnika građana, kako bi rad te institucije približili građanima, saopšteno je iz gradske uprave Novog Pazara.

“Cilj nam je da građane upoznamo sa situacijama u kojima se njihovo pravo da se obrate ombudsmanu ne dovodi u pitanje. Bilo je riječi o saradnji lokalne samouprave sa republičkim institucijama, problemima zastupljenim u Novom Pazaru i nacionalnoj strukturi zaposlenih u republičkim institucijama. Zajednički želimo da omogućimo građanima da u svakoj situaciji ostvare zakonom zagarantovana prava”, kazao je gradonačelnik Biševac na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je najavio da će uskoro biti održana tribina kako bi pojasnili građanima šta su čija ovlašćenja.

Govoreći i pritužbama građana Novog Pazara on je ponovio da se one odnose na imovinu i socijalna pitanja ali je podvukao da je vrlo mali broj pritužbi koje dolaze iz ovog grada.

“To je nevjerovatno malo u odnosu na dužinu postojanja institucije. Za deset godina se žalilo 352 dvoje ljudi. Zaključak je da građani nisu informisani o instituciji na čijem sam čelu i kako im može pomoći”, naveo je Pašlić najavivši da će u ovoj regiji povećati angažman institicije Zaštitinika građana.

Odgovorajući na novinarsko pitanje da li je polažaj nacionalnih manjina dobar u svim dijelovima Srbije, kakav je u Priboju ili Tutinu, Pašalić je podvukao da je jedno zakonska regulativa, a drugo zakonska praksa.

“Kada kažem da je položaj nacionalnih manjina dobar, a to je da zakonska regulativa ne postoji nigdje, u Evropi ne postoji. Jedno je zakonska regulativa, a drugo je praksa. Mogu da navedem niz primjera gdje nije dobar”, naveo je on dodavši da za dobar primjer i sa pravom je bio zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se u pasošima ispravi odrednica “srpsko” u “Republike Srbije”.

Pašalić je rekao i da nije bilo političkih pritisaka na njega i instituciju ombudsmana te pozvao građane Novog Pazara da se obrate pismenim putem ili preko elektronskih sredstava

Kampanja Zaštitnika građana Srbije „Dan Zaštitnika građana“ odvija se u 13 gradova Srbije. Nakon Novog Pazara v.d. pomoćnika generalnog sekretara Zaštitnika građana Republike Srbije Jablanka Tabaš sa saradnicima boraviće u petak, 06. septembra 2019. godine u Sjenici u okviru kampanje „Dan Zaštitnika građana“. Jablanka Tabaš će, osim sa građanima, razgovarati i sa predstavnicima lokalne vlasti.

Prijem pritužbi građana u Sjenici biće u biblioteci „Muhamed Abdagić“, Trg Svetozara Markovića bb, od 10 do 16 sati.

Povezane vijesti