Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

U Novom Pazaru večeras pozorišna predstava “Deportacija”

U Kocertnoj dvorani Kulturnog centra Novi Pazar večeras će, sa početkom u 20:00 sati, biti izvedena pozorišna predstava ”Deportacija”, u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar i režiji Gradimira Gojera.

“Deportacija” je pozorišna predstava govori o istinitom događaju, tragediji izbjeglih Bošnjaka koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine, pokušali da nađu spas u Crnoj Gori.

Ovo pozorišno djelo je nastalo nakon što je Kulturni centar Novi Pazar odlučio da otkupi tekst crnogorskog novinara Željka Vušurovića koji je za priču kao polazni motiv uzeo posljedicu poznate tragedije izbjeglih Bošnjaka, (tada Muslimana).

Premijera predstave “Deportacija” održana je 19. aprila 2018. godine, je u čast obilježavanja 20. aprila, Dana grada i 557. godišnjiice Novog Pazara.

Prema dosadašnjim saznanjima crnogorska vlast je nezakonito uhapsila i Karadžićevim egzekutorima u Foči izručila više od 100 izbjeglica iz BiH koji su se na početku rata, računajući na “crnogorsko čojstvo” i međunarodne konvencije, sklonili u Crnu Goru. Tada je ubijeno više od 83 Bošnjaka, a za njihova ubistva još niko nije odgovarao. Zvanična Crna Gora još ništa nije učinila da nalogodavce i izvršioce tog teškog zločina pravično kazni.

“Koncipirajući dramsku radnju kroz porodičnu dramu mladi i talentovani Vušurović gradi psihološki produbljene studije likova načinom realističkog posmatranja, a kraj zasniva na najboljim tradicijama dramaturgije tragedije. Njegovi likovi su životni i izuzetno intrigantni za glumačke kreacije. Predstavu sam radio sa tendencijom minimalističkog organiziranja prostora i drugih likovnih komponenti da bi ubjedljivost glumačkog gesta maksimalno došla do izražaja. Deportacija je primjer angažovanog teatra. Glumački ansambl je bio poticajan kao i sam Vušurovićev tekst, a neke njihove kreacije smatram izuzetnim za glumački ambijent južnoslavenskih prostora Gradimir Gojer”, piše u najavi predstave koju je objavio Kulturni centar Novi Pazar.

Uloge tumače: Jasna Ornela Bery, Enver Petrovci, Dženana Džanić, Lemana Bećirović/Hana Beštić, Vahid Džanković i Darja Badnjević.
Ulaznice po cijeni od 300 dinara su prodaji na biletarnici Kulturnog centra u periodu od 13.00h do 20.00h.

Povezane vijesti