Aktuelno Društvo Prijepolje Srbija

U Prijepolju obilježena 26. godišnjica otmice u stanici Štrpci.

Danas se navršilo 26. godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar, izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Na godišnjicu otmice i ubistva građana Srbije i Crne Gore i tadašnje SR Jugosavije, u Prijepolju je i ove godine održan mimohod, komemorativni skup i odana počast žrtvama, proučena fatiha (molitva).

Na skupu su i ove godine bili prisutni članovi porodica otetih, organizacija za ljudska prava, lokalni zvaničnici i predstavnici Islamske zajednice, objavila je Anadolu Agency.

Kako se navodi Obilježavanju 26 godina od zločina prisustvovalo nekoliko stotina građana koji su prethodno prošetali centrom Prijepolja. Obilježavanje ovog datuma organizirala je Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlis Prijepolje. U prijepoljskom Doku lulture održana je komemorativnu akademija “Štrpci bez mezara”.

Članovi porodica žrtava otmice kažu da su izgubili svako povjerenje u državu, većina nije željela pred kamere jer, kako navode, političari i mediji ih se sjete samo kada je godišnjica ovog zločina.

Nail Kajević, brat otetog Nijazima Kajevića, prisjeća se da prvih dana bila šutnja o tome šta se desilo, ali da se kasnije sve saznalo.

– Otmica planirana u kabinetima u Beogradu

On je na obilježavanju 26. godišnice otmice, danas u Prijepolju bio jedan od rijetkih koji se obratio javnosti. Porodice žrtava su, podvlači, kasnije saznali da je otmica bila isplanirana u kabinetima u Beogradu.

“Tragajući za istinom u početku smo znali da je to državna stvar i da je to učinjeno s najvišeg vrha. Država je sve to činila da to demantuje i otmicu prebaci na drugu stranu, da je to učinila Vojska Republike Srpske. Na suđenju u Bijelom Polju smo saznali da su to uradili državni organi, da je otmica mjesec dana prije toga bila planirana, da je scenario pravljen u vrhu vojske i policije. Počinioci su bili iz Vojske Republike Srpske, ali su komandanti bili iz Vojske Jugoslavije. Činjenica da su oni poslije toga premještani”, ispričao je Kajević.

On je poručio da nema posebnu nadu da će svi optuženi biti osuđeni.

Skupu kod spemen obilježja za devet građana Prijepolja prisustvovali su predsjednik općine Prijepolje, predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predstavnica Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić danas je u Prijepolju potvrdila da bi prvo ročište optuženima iz Srbije za zločin iz stanice Štrpci trebalo da se održi nakon 26 godina, 4. marta 2019. godine.

Godišnjica zločina, kao i prehodnih godina u organizaciji NVO Žene u crnom, stajanjem ispred begradske željezničke stanice, mjesta sa kojeg je voz smrti broj 671 krenuo.

– BNV: EU hidno da stavi na dnevni red pitanje položaja Bošnjaka u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće uz podsjećanj na zločin u Štrpcija izrazilo je danas zabrinutost zbog, kako je navedeno u saopćenju, činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost na ovim prostorima zbog poznatih dešavanja i zločina koji se vrše nad Bošnjacima i traži od nadležnih državnih organa potpuno rasvjetljenje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, uključujući i zločin počinjen u Štrpcima.

Vijeće osuđuje saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja regiona u najhitnijem roku stavi na dnevni red pitanje položaja Bošnjaka u Sandžaku i da hitno riješi status Sandžaka.

Povezane vijesti