Aktuelno Sandžak Sjenica Sport

U Sjenici sutra počinju 46. sandžačke igre

U Sjenici će sutra početi Sandžačke igre. Na jedinstvenoj sportskoj manifestaciji koja se od 22. do 25. avgusta održava po 46. put učestvovaće oko 450 sportista iz gradova zemalja regiona i Istanbula.

Direktor ustanove “Sandžačke igre” Raid Mekić potvdio je za SNews da je sve spremno za početak igara.

“Na 46. sandžačkim igrama će učestvovati oko 450 takmičara, iz 14 gradova zemalja u okruženju. Nakon sutrašnje ceremnije otvaranja nastupiće u takmičarskom dijelu streličari. Na ovim igrama neće biti revijalnog dijela već će sva nadmetanja imati takmičarski karakter. Sandžačke igre mogu da počnu, očekujemo puno gostiju”, rekao je Mekić.

Na igrama pored streličara iz Istanbula, u deset disciplina, nastupiće sportisti iz Novog Pazara, Sjenice, Skoplja, Tutina, Gorneg Milanovca, Kraljeva, Rožaja, Sarajeva, Čačka, Goražda…

Prvog dana biće održana trka biciklista i, kao jedina atletska displina, takmičenje bacača kugle. U muškoj i ženskoj disciplini nadmetaće se ekipe u rukometu, odbojci i košarci. Takođe će biti održana takmičenja u odbojci na pijestku, džudou, kajaku i plivanju.

Održavanje 46. sandžačkih igara su podržali Grad Novi Pazar, opštine Tutin i Sjenica i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Uz inicijativu studenata, prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine i tokom proteklih decenija važile su kao najveću amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Posljednji put Sandžačke igre održane su u Tutinu 2007. godine, a njihovo održavanje ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine.

Sandžačke igre, važile su kao “igre tromeđe”, imale su značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportstke infrastrukture, te posebno imale ulogu u razvoju zajedništva, dobrih međuetničkih odnosa e i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti