Aktuelno Politika Regija

U Skoplju osnovano Bošnjačko narodno vijeće

Udruženja “Merhamet”, “Preporod”, “Divanhana”, “Glas Orizara” i “Kulturni centar Bošnjaka” osnovala su 19. juna u Skoplju Bošnjačko narodno vijeće (BNV). Predstavnici tog Vijeća su danas saopštili da je Bošnjačko narodno vijeće osnovano s ciljem zastupanja nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji.

Izeta Babačić, jedna od članica Vijeća, na današnjoj konferenciji za medije u Skoplju izjavila je da je BNV osnovano nakon jednogodišnje uspješne saradnje pomenutih udruženja s ciljem popravljanja položaja bošnjačkog naroda u svim sferama društva.

“Bošnjačko narodno vijeće će štititi, razvijati i promicati nacionalne, vjerske i kulturne interese bošnjačkog naroda u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ono će se pobrinuti za zaštitu kulturno-historijskih spomenika bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoni, težeći očuvanju, afirmaciji i većoj službenoj i javnoj upotrebi bosanskog jezika i pisma u jedinicama centralne i lokalne vlasti, u obrazovnom procesu, kao i javnim servisima za informisanje”, izjavila je Babačić, prenijela je Anadolu Agency (AA).

Dodala je da će se Vijeće zalagati i za veću zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama te da će raditi na unapređenju prekogranične saradnje, posebno sa susjednim zemljama.

Na konferenciji za novinare je predočeno da će Bošnjačko narodno vijeće u Sjevernoj Makedoniji, u okviru svojih aktivnosti obilježiti i 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Konferencija za novinare predstavnika Bošnjačkog narodnog vijeća održana je u prostorijama Bošnjačkog demokratskog saveza(BDS), stranke koja je osnovana u martu 2018. godine.

Podsjećamo da su predstavnici političkih stranaka, NVO i istaknuti intelektulaci s Kosova i Sjeverne Makedonije prošle sedmice u Novom Pazarun, na sastanku sa zvaničnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Republici Srbiji, iskazali spremnost da se uključe u Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća u zemljama bivše Jugoslavije.

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji su ustavno priznata entička zajednica, ali prema dosadašnjim pravnim regulativama ne postoje nacionalna vijeća manjinskih zajednica kao u Srbiji ili Crnoj Gori.

Prema popisu iz 2002. godine, u Republici Sjevernoj Makedoniji živi oko 17.000 Bošnjaka, odnosno 0,84 posto od ukupnog stanovništva. Najviše Bošnjaka živi u Skoplju i Velesu, a prema navodima nekih bošnjačkih NVO broj Bošnajka u toj zemlji je znatno veći od zvaničnih podataka.

Foto: Admir Fazlagic – Anadolu Agency

Povezane vijesti