26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica Srbija

U Srbiji 22. i 27. juna najveća vojna vježba do sada, na Pešteri “Munjeviti udar 2021”

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će, po naređenju predsjednika Republike Aleksandra Vučića, u narednim nedjeljama biti održana možda i najveća vojna vježba koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji. U toku su pripreme za izvođenje Združena taktička vojna vežba sa bojavim gađanjem (ZTVBG) ” Munnjeviti udar 2021″ na Pešterskoj visoravni,


Foto: mod.gov.rs

“Vježba će biti iz više dijelova i obuhvatiće i noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati ogroman broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava” rekao je Stefanović, saopštilo je srbijansko Ministarstvo odbrane.

Stefanović je sinoć tokom prisustva prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci” rekao da će vojne vježbe biti održane 22. i 27. juna.

“Hoću da se zahvalim i momcima i devojkama u uniformi koji su noćas pokazali svoju veštinu i znanje u ovoj vežbi i želim im puno uspjeha i u vježbama 22. i 27. juna. Uvejren sam da će građani Srbije imati priliku da na njima vide kako ozbiljnu, sposobnu i efikasnu vojsku imamo”, rekao je ministar Stefanović.


Foto: mod.gov.rs

Kako je saopšteno u okviru prikaza na poligonu Nikinci, predstavljeno je dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod domaće pameti, počev od komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme „Miloš-N”, oklopnog borbenog vozila „Lazar 3″ 8X8, preko bespilotne letjelice „Vrabac” i pješadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i „Pasars” na daljini od 1.200 i 500 metara.

Sem sredstava koja su u upotrebi, gađanje je izvršeno i iz sredstava čija su završna testiranja u toku – iz modernizovanog borbenog vozila pješadije BVP M80AB1, topom 20 mm na 1.200 i 500 metara i mitraljezom PKT 7,62mm na 500 metara, i modernizovanog tenka M­84 AS2, stabilisanim DUBS-om 12,7 mm metu na 500 metara iz mesta i pokreta.

– ”Munnjeviti udar 2021″ na Pešteri

Opšina Sjenica je na svom ajtu objavila da je povodom priprema za izvođenje Združene taktičke vojne vježbe sa bojavim gađanjem (ZTVBG) ” Munnjeviti udar 2021″,  27. maja ove godine održan sastanak predstavnika Vojske Srbije i Opštine Sjenica.

Navodi se da je na sastanku konstatovana odlična saradnja opstine Sjenica i Vojske Srbije, posebno prilikom izvođenja vježbe “Sadejstvo 2020”.

“Predstavnici Vojske Srbije upoznali su predstavnike opštine Sjenica sa planom realizacije vježbe. Na sastanku je zaključeno da će Vojska Srbije prije vježbe izvršiti sanaciju puteva u mjesnim zajednicama i u kancelarijama Razdaginja, Dujke i Buđevo će realizovati akciju “Vojni lekar na selu” kao i podjelu knjiga školskim bibliotekama u opštini Sjenica”, navodi se u saopštenju Opštine Sjenica.

Dodaje se da je predsjednik skupštine opštine Sjenica Rejhan Kurtović istakao je važnost saradnje između Vojske Srbije i lokalne samouprave, stavljajući poseban akcenat na zajedničke obaveze prema zdravlju i bezbjednosti lokalnog stanovništva, očuvanju biljnog i životinjsko sveta, kako i ozbiljnom pristupu prilikom izvođenja vojnih jvežbi.

“Cilj nam je da pokažemo jedinstvo i saradnju na svim poljima koja predstavljaju zajednička polja djelovanja Vojske Srbije i opštine Sjenica, siguran sam da možemo zajedničkim snagama puno učiniti za građane, opštinu i državu u konačnici” istako je Kurtović.

Zamjenik komandanta druge brigade pukovnik Muharem Fazlić se zahvalio predstavnicima opštine na iskrenom i srdačnom prijemu i krajnje korektnom odnosu prema pripadnicima Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.

U ime opštine Sjenica predstavnike Vojske RS primili su predsjednik skupštine opštine Sjenica Rejhan R. Kurtović i zamjenik predsednika opštine Zdenko Kočović .

Delegaciju Vojske Srbije predvodio je zamjenik komandanta druge brigade pukovnik Muharem Fazlić sa saradnicima: potpukovnikom Slavkom Prodanovićem, koji obavlja poslove civilno vojne saradnje, majorom Malić Igorom, koji obavlja vojno policijske poslove i kapetanom prve klase Goranom Lakićevićem koji obavlja pravne poslove u komandi 2.br KoV.

Na sajtu “javne-nabavke.com” 6. juna je objavljen tender Ministarstva odbrane “Javna nabavka usluge iznajmljivanja audio i video opreme radi realizacije medijskog praćenja ZTVBG Munjeviti udar 2021” na Privremenom poligonu Pešter.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: