Aktuelno Društvo Novi Pazar

U subotu najavljen protest “Pazar bez nasilja policije”

U Novom Pazaru će u subotu biti održana građanski protest zbog učestalog nasilja pripadnika MUP-a Srbije prema građanima u sandžačkim mjestima, najavili su organizatori.

Kako je rečeno za SNews neformalna grupa građana je zakazala miran skup u centru grada sa početkom u 15 sati.

“Okupljenja će biti kod Sebilja nakon čega će biti održana protestna šetnja od centra grada do zgrade PU Novi Pazar. U organizaciji skupa ne učestvuje ni jedna stranka već građani koji će na ovaj način izraziti nezadovoljstvo zbog učestalog nasilničkog postupanja pripadnika policije i nepokretanje krivičnih postupaka protiv njih”, poručili su organizatori.

Oni su potrvdili da će na skupu biti istaknuti poruke i transparenti s jasnim porukama državi i državnim organima, ali i društvu.

“Očekujemo da će građani Novog Pazara i svi koji budu došli na protestu sutra dati podršku Edu Limaru (Edinu Hadžoviću) i svima onim koji su prošli torturu policije u Sandžaku”, poručeno je pred sutrašnji protest.

U posljednnj vrijeme u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju i drugim sandžačkim mjestima učestali su incidenti u kojima je, prema za sada zvanično neutvrđenim okolnostima, više građana maltretirano, pretučeno, ili su im na neki drugi način nanašene tjelesne i druge povrede od strane pripadnika MUP-a Srbije.

Prema saopštenjima MUP-a građani koji su akteri ovoh događaja su ometali službena lica u vršenju službene dužnosti i protiv njih su određivane mjere zadržavanja i pokrenuti krivični i prekršajni postupci.

Javnosti nisu pruženi na uvid video snimci sa tih događaja niti je, za sada, poznato da li je protiv policjaca i radnika MUP-a Srbije pokrenut disciplinski ili neki drugi postpak.

Posljednji događaj desio se u Novom Pazaru 11. septembra kada je službenik interventne policije, u jednom kafiću, u prisustvu više lice, nanio više udaraca Edinu Hadžoviću. Kako je tada saopšteno iz PU Novi Pazar sumnja se da je on, u jednom lokalu u centru Novog Pazara prijetio policijskom službeniku koji je sa patrolom postupao po prijavi građana da je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Fotografija na kojoj je Edin Hadžović, kako tvrdi, u krvavoj majci nakon udaraca dobijenih od policajca M.K.

Prema navodima očevidaca policija je došla po prijavi građana na proslavu rođendana i privela više maloljetnih lica koja su bila u alkoholisanom stanju.

“Neki od građana su se pobunili na postupanje policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe fizičke sile. Priveli su sve koji su se bunili, policajac M.K. je upotrebio fizičku silu i zadao više udaraca u predjelu lica jednom od privedenih.

Za sada nema informacija da li je protiv policajca M.K. pokrenut postupak zbog prekomjerne upotrebe sila prinude i nanošenja povreda Edinu Hadžoviću.

Podsjećamo da je u Novom Pazaru 7. juna 2013. godine, po prvi put ispred zgrade policije, održan protest nekoliko hiljada građana koji su tada zatražili smjenu načelnika Policijske uprave (PU) zbog loše bezbedonosnom situacije i nerasvjetljenih ubistava.

Foto: arhiv

Povezane vijesti