Aktuelno Društvo Globus

U terorističkom napadu na dvije džamije na Novom Zelandu poginulo 49 ljudi, više od 40 povrijeđenih

U terorističkom napadu na na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu napadači su iz automatskog oružja usmrtili najmenj 49 osoba, a preko 40 ranili. Mediji u svijetu su javili da je u vremenu terorističkog napada u džamijama bilo oko 200 osoba. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je da je pucnjava u dvije džamije u gradu Christchurch dobro planiran teroristički napad.

Ardern je rekla da je u dvije džamije u vrijeme džuma-namaza ubijeno 49 ljudi, a više od 40 povrijeđeno od čega 20 teže.

Ranije je istakla da se čini da je među stradalima najviše migranata i izbjeglica.

“Jasno je da se ovo može opisati samo kao teroristički napad. Iz onoga što znamo čini se da je dobro isplaniran“, rekla je Ardern, prenosi BHRT.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac, te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao državljanin Australije.

Drugi incident desio se u mjestu Linwood Mesdžidu gdje svjedoci tvrde da su vidjeli covjeka sa šljemom kako izlazi iz objekta.

Nakon toga policija je našla eksplozivne naprave.

Održan je sastanak Štaba za vanredne situacije u Welligtonu.

Uhapšene su četiri osobe. Ardern je potvrdila da se još ljudi povezuju s napadima.

“Tri muškarca i jedna žena su uhapšeni”, rekao je policijski načelnik Mike Bush, ali upozorio da može biti još sumnjivaca.

Opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog terorista.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu.

Na FB-u uživo prenosio napad

Australski ekstremist Brenton Tarrant objavio je snimak vožnje do džamije Al Noor na Novom Zelandu, u kojoj je izvršio teroristički napad, prenosi portla klix.ba.
Na snimku koji traje 6 minuta i 37 sekundi čuje se da je terorista sve do dolaska pred džamiju Al Noor slušao četničku pjesmu “Karadžiću, vodi Srbe svoje”.

Brenton Tarant, napadač na Novom Zelandu koji je u svom krvavom pohodu ubio 40 muslimana u dvije džamije na svom Facebook profilu uživo je prenosio cijeli put do napada.Dok se vozio u autu, na radiju mu je svirala četnička pjesma pod nazivom "Karadžiću, vodi Srbe svoje".Pjesma počinje od 1:19.

Gepostet von insider.ba am Freitag, 15. März 2019

Napadač je prema onome što je dosad poznato bijelac odjeven u maskirno odjelo s kacigom na kojoj je imao kameru.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Na društvenim se mrežama netom prije napada pojavio manifest od 87 stranica za koji se vjeruje, kako piše CNN, da ga je napisao jedan od napadač. Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja.

Izvor: BHRT, TRT

Povezane vijesti