Aktuelno Turska Zanimljivosti

U Turskoj zaplijenjena novčanica od milion dolara

U mjestu Banaz okruga Ušak u Turskoj žandarmerija je zaplijenila novčanicu od milion dolara, prenijeli su turski mediji.

Nakon dojave o postojanju falsifikovanog novca ekipe žandarmerije su pokrenule istragu i uhapsile, Y.K (30), a u njegovoj kući zaplijenile novčanicu od milioun dolara.

Apoen od milion dolara upućen je Centralnoj banci Turske kako bi se utvrdilo da li se radi o falsifikatu ili orginalnoj novčanici.

Turski mediji navode da je zaplijenjena novčanica od milion dolara štampana u Sjedinjenim Država 1988. godine navodno je izdat u svrhu prestiža.

“Novčanica od milion dolara izdata je od strane Međunarodne unije milionera kao simbol komercijalnog uspjeha i američkog sna. Novčanice vrijedne milion dolara se ne mijenjaju za pravi novac, već se prodaju kolekcionarima za 10 hiljada dolara”, pojašnava list Hurriyet.

Slučaj zaplijene novčanice od jednog miliona dolara u Turskoj zabilježen je još nekoliko puta ranije, a uz novčanicu “one million dollars” zapljenjeni su i sertifikati o njenoj autentičnosti.

Povezane vijesti