Aktuelno Ekonomija Tutin

U Tutinu počela izgradnja trafostanice

Predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot(L) i direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić (D) prilikom postavljanja kamenat temeljca za izgradnju trafostanice od 15 megavata u Dubovu

U naselju Dubovo, u Tutinu, danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju trafostanice od 31,5 megavata, čime će se stvoriti uslovi za razvoj privrede i poboljšanje kvaliteta života u ovoj opštini.

Kamen temeljac za izgradnju nove trafostanice u Tutinu, obećanu od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom njegove posjete ovom gradu, postavili su predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot i direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić.

Vrijednost projekta je oko 260 miliona dinara, a nova trafostanica bi trebala da bude stavljena u funkciju za godinu dana.

Kako je istaknuto na početku izgradnje tog objekta u Tutinu postoji preko četrdeset izgrađenih stambenih objekata koji ne mogu da se priključe na električnu energiju i struju čekaju dvije fabrike za proizvodnju peleta i dvije toplane.

“Već imamo ozbiljan problem. Izgradnjom ove trafostanice ne rješavamo postojeći problem već trasiramo priču za razvoj Tutinu u narednih, najmanje, pola vijeka. Za 12 mjeseci imaće novih 15 megavata”, rekao je direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grcić.

On je dodao da je izgradnja ove trafostanicio dio razvojnog puta kojim je krenula Srbija i onog što je obećao Vučić prilikom posjete Tutinu .

Predsjednik tutinske opštine Kenan Hot je podsjetio da je ova opština u posljednjih 20 godina bila “talac električne energije” i da je, pored teških uslova, u posljednjih desetak godina kočila razvoj pruirede.

“Ovo je velika stvar za Tutin i Novi Pazar, okrećemo jednu novi stranicu. Vjerujem da će naši privrednici poslije dobijanja električne energije prošititi svoje kapacitete i da će naša industrijska zona koju imamo uređenu na 200 hektara, doprinjeti da Tutin okrene novu stranicu razvoja u privredi i poljoprivredi”, kazao je Hot.

Uz poruke zahvalnosti na početku izgradnje trafistanice i on je podsjetio da je Vučić obećao da će preduzeti dodatne napore da se pokrene ovaj projekat.

Sa dodatnih 15 megavata struje iz nove trafostanice u Tutinu na sistem snabdjevanja jednim dijelom će biti priključen i Novi Pazar.

Na skupu povodm početka realizacije projekta izgradnje trafostanice prisustvovali su zvaničnici lokalne i republičke vlasti, političkih stranaka, direktori u preduzećima elektrodistribucije i građani Tutina.

Foto: Dinko Bejtović

Povezane vijesti