Aktuelno Društvo Regija Sandžak Turska

Udruženje “Bosna Sandžak” obilježilo 30. godišnjicu rada

Udruženja Bosna-Sandžak iz Istanbula danas je, uz prisustvo velikog broja gostiju iz Sandžaka, Bosne i bošnjačke dijaspore, kao i visokih zvaničnika Republike Turske i zemalja regiona obilježilo 30. godišnjicu rada.

Na svečanosti je otvoren novi objekat Udruženja, u opštini Bayrampaša, (Yildirim mahala).

Na svečanoj akademiji pored predstavnika Udruženja i turskih zvaničnika obratila se i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić.

Predsjednica BNV-a je na skupu rekla da je udruženje „Bosna-Sandžak“ osnovano u vremenu kada se za Bošnjake ponavljala sudbina po ko zna koji put i kada su rasuti po svijetu mnogi od njih potražili utočište u, uvijek za Bošnjake, bratskoj zemlji Turskoj te da su u vremenu rata u Bosni a i u mračnim vremenima za Sandžak udruženje Bosna-Sandžak bilo svjetionik i putokaz utočišta.

„Svih 30 godina postojanja, ljudi okupljeni u ovom udruženju, dijelili su sa svojom braćom po porijeklu, braćom iz Bosne i Sandžaka, svoju imovinu, svoje vrijeme i svoju ljubav. I mi im se na tome iskreno zahvaljujemo. Neka se ove veze nikada ne raskinu, a udruženje Bosna-Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće neka uvijek budu vezivno tkivo tih veza. Neka vam je hairli i sretno 30 godina postojanja i hvala vam na pozivu i naporima koje ste uložili da nas danas okupite ovde“, istakla je predsjednica Curić.

Na skupu su prsustvovali brojni gosti, među kojima i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, predsjednici opština Tutin i Sjenica, Kenan Hot i Hazbo Mujović, sandžački muftija njegov zamjenik, Senad ef. Halitović i Muhammed ef. Demirović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar unutranjh poslova Republike Turske Suleyman Soylu, te brojni lokalni zvaničnici iz javnog i kultunog života, kao u poznati i utjecajni Bošnjaci u Turskoj.

Udruženje Bosna-Sandžak osnovano je 1989. godine u Istanbulu i okuplja Bošnjake iz BiH i Sandžaka. Ovo udruženje već pune tri decenije pomaže projekte usmjerene na poboljšanje položaja Bošnjaka na Balkanu, kao i na projekte povezivanja balkanskih zemalja i Republike Turske.

http://bosnasancak.org.tr/sayfa-11-linkinizi_turkce_ve_bosluk_kullanmadan_girin.html

Povezane vijesti