Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Bošnjaci ne vide svoju budućnost u ovoj i ovakvoj Srbiji

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin saopštio je danas da je stranka na čijem je čelu zvaničnicima Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice uputila Platformu za rješavanje statusa Sandžaka, kao i da očekuje da počnu razgovori na tu temu.

“Bošnjaci ne vide svoju budućnost u ovoj i ovakvoj, kako je državno rukovodstvo zove, srpskoj državi Srbiji. Sad je trenutak da to svakome kažemo”, izjavio je Ugljanin.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ovom platformom predviđeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve građane Sandžaka.

“Specijalni status Sandžaka kao teritorijalno – političke zajednice, ravnopravnih građana i naroda, u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi, ključ je za rješavanje političkih i teritorijalnih sporova, susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje”, izjavio je lider SDA Sandžaka podsjetivši da Platforma za rješavanje statusa Sandžaka, pored ostalog, utjemeljena je i na volji građana Sandžaka izraženoj na Referendumu održanom oktobra 1991. godine.

Prema riječuma Ugljanina određenin vid specijalnog statusa za Sandžak, pod nazivom “Corpus separatum”, utvrđen je na Berlinskom Kongresu 1878. godine, kada je Sandžak odvojen od Bosne, sa detaljno utvrđenim granicama, između Srbije, Crne Gore,

“Međunarodna zajednica je prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas. Vrijeme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platformu za rješavanje statusa Sandžaka, je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ”, poručio je predsjednika SDA Sandžaka, naglasivši da SDA Sandžaka od osnivanja 1990. godine temelji svoj program na rješavanju statusa Sandžaka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta su razlozi da Srbi i Crnogorci prihvate ovu inicijativu, Ugljanin je ponovio da su prema predloženoj platformi Bošnjaci, Albanci, Crnogorci i Srbi konstituvni narodi teritorijalno-političke zajednice koji je ključ regionalne stabilnosti.

“Oni ne gube ništa, dobijaju isto. Pored ostalog, građani Sandžaka neće imati obavezu da plačaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine koje su od devedesetih počinile tzv. ‘rpske snage’ u procesu teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem, jer smo jedino mi povukli iz JNA i nismo učestvovali u zločinima kojima je rukovodio Milošević”, naveo je on.

Govoreći o diskriminaciji Bošnjaka Sulejman Ugljanin je naveo da je jedan od najgrubljih primjera upisivanje, po automatizmu, bošnjačke djece, u predškolskoj ustanovi “Mladost” u Novom Pazaru i drugim gradovima, na srpski jezik.

“Oni koji rade, tkz. Bošnjaci za platu, po naređenju vrše diskriinaciju tako što po automatizmu upisuju bošnjačku djecu na srpski jezik. Roditeljima koji izričito napišu da žele bosanski njihovi se zahtjevi prikrivaju i to im se onemogućava. U Takvoj Srbiji ne želimo da živimo”, podvukao je lider SDA Sandžaka.

Povezane vijesti