Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin kritkovao: Ljajić politički prevarant, Zukorlićeve priče o pomirenju “prljave igre”

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je, odgovarajući na pitanje da li su SDA Sandžaka i ostale bošnjačke stranke, posebno one čiji su lideri Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić, spremne za postizanje opšteg bošnjačkog konsenzusa, s obzirom da je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović tokom posjete Sandžaku pozvao na jedinstvo bez obzira na ideološke, stranačke i druge razlike, izjavio je da s Ljajićem nema ništa i da je “politički preverant”, a da su Zukorlićeve priče o pomirenju “prljave igre”.

“S njim nemamo ništa, radi se o jednom političkom prevarantu koji živi u Beogradu i koristi bošnjačko biračko tijelo kao ovce za šišanje. On će morati da se suoči s poljedicama svog ponašanja. S njim nemamo nikakvu saradnju, nikakve sporazume”, izjavio je Ugljanin danas u obraćanju na konferenciji za novinare.

On je saopštio da će se za sedam dana znati šta će se desiti sa Deklaracijom o zajedničkom partnerstvu između SDA Sandžaka i Sandžačke demokratske partije (SDP), potpisana između dvije bošnjačle političke partije 20 decembra 2016. godine u cilju razvoja ekonomskih projekata i bošnjačkog političkog pitanja.

“Razgovaraćemo narednih dana, da vidimo da li su oni odustali od tog sporazuma, ako ima nade da razgovaramo dalje o formiranju zajedničkog bošnjačkog bloka za sljedeće izbore i stvaranje bošnjačkog i sandžačkog poslaničkog kluba “, naveo je.

Komentarišući stavove predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića i priče o pomirenju, Ugljanin je kazao da su to “prljave igre, vrlo skupo plaćene izjave od strane nedemokratskog režima”. Poručio je da se ne može razgovarati o pomirenju s onima koji negiraju genocid i ratne zločine, a veličaju ratne zločince.

“Međunacionalno pomirenje može krenut sa bošnjačke strane tek onda kada se rasvijetle svi zločini nad Bošnjacima u zadnjih 30 godina, počev od genocida i državnog terora. Kada se počinioci tih zločina i kada Bošnjaci i Srbi i njihovi legitimni predstavnici izgrade snažne mehanizme i institucije koje mogu da spriječe da se Bošnjacima ikada dogodi državni teror kakav je bio u Miloševićevo vrijeme, da se Bošnjacima ne desi genocid i drugi zločini”, naglasio je Ugljanin dodavši da prav stvar koja treba da se uradi je usaglašavanje nacionalne strukture u policiji, tužilaštvu i sudstvu, te da se sprovede lustracija u svim državnim organima, uključujući oružane i bezbjednosne snage.

– “Bošnjaci srpska nacionalna manjina”

Komntarišući odbijanje Sandžačke demokrtaske partije (SDP) da i u Sjenici podrži prijedlog SDA Sandžaka o novim nazivima ulica, lider SDA Sandžaka je rekao da u vezi toga nema sporazum ni s Ljajićem ni sa Zukorlićem već da će se o tome razgovarati i oglasiti za sedam dana

“Mnogo je važnije da vratimo ljude koji su otišli ukrivo. Da učine nešto za svoj narod koji im je dao povjerenje”, poručio je Ugljanin.

Kritikujući podršku Ljajića i Zukorlića aktuelnom predsjedniku Srbije Aleksandr Vučiću, Ugljanin je u obraćanju medijima naveo da se porukom “sto muslimana za jednig Srbina”, radi o inspiratoru genocida u Srebrenici te da Vučić kod stranih diplomata, preko svojih saradnika i novinara, širi propagandu da su “Bošnjaci srpska nacionalna manjina”, te, kako je kazao, to i Zukorlić pokušava da nametne.

“Bošnjaci nisu srpska manjina, Bošnjaci su narod autohton u Sandžaku”, istakao je Ugljani koji je između ostalog naveo da Bošnjaci i Srbi imaju potpuno suprostavljene stavovove i nikada se neće složiti o bližoj i daljoj prošlosti, posebo kad se radi o genocidu i zločinima nad Bošnjacima i davanji imena institucija po imenima zločinaca.

“Sve one koji su činili zločine prema Bošnjacima proglašavaju nacionalnim heroijima. Stevana Nemanju koji je napisao platformu za zločin i istrebljenje naših predaka Bogumila i Ilira, na saboru 1186. godine, to je platforma na kojoj su Kradžić, Mladić i ranije Draža Mihajlović sprovodili zločine. Takvom zločincu su dali zvanje sveca i dali su sebi za pravo da u Novom Pazaru školi daju ime po tom zločincu koji je veće zločine počinio od Ratka Mladića. Čitate “Žitije Svetog Simeona” pa ćete vidjet o čemu se radi”, zaključio je Ugljanin u obraćanu javnosti.

Povezane vijesti