Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Međunarodna zajednica će da podrži specijalni status za Sandžak (VIDEO)

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da će međunarodna zajednica vrlo brzo da podrži inicijativu za specijalni status za Sandžak i da se ponovo vraća koncept Badenterove komisije iz 1991. godine.

On je poručio da Bošnjaci Sandžaka imaju dva izbora, da se okupe oko jedinstvenih stavova ili da kao narod nestanu sa ovih prostora.

“Inicijativa Bošnjačkog nacionalnog vijeća svakim danom dobija na snazi i stiče međunarodnu podršku. Specijalni status Sandžaka u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi, postaje nukleus regionalne stabilnosti na Balkanu.Ponovo se vraća koncept Badenterove komisije iz 04. novembra 1991. godine, Srbi i Crnogorci ne gube ništa i nemaju ni jedan valjan razlog za osporavanje ovog prijedloga, naprotiv. Mi moramo brzo i samouvjereno da djelujemo, jer će međunarodna zajednica ovo vrlo brzo da podrži”, izjavio je Ugljanin u intrevjuu za TV Sarajevo.

Ugljanin je podsjetio da je “Bošnjačko nacionalno vijeće utvrdilo specijalni status kao legitiman cilj koji će obezbjediti političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku i jasne stavove koji će ujediniti sve bošnjačke političke faktore ka postizanju tog cilja”.

“Bošnjaci Sandžaka znaju šta hoće i znaju kako da to postignu. Imaju obrazovane, stručne, kvalitetne kadrove sposobne da to ostvare. Bošnjaci Sandžaka danas imaju samo dva izbora:Prvo, da se okupe oko jedinstvenih stavova i da zajedno postignu taj cilj. Drugo, da kao narod nestanu sa ovih prostora”, izjavio je Ugljanin, objavila je SDA Sandžaka.

 

Povezane vijesti