Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Novi Pazar Politika Sandžak

Ugljanin na tribini u Minhenu: Koncept uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak je legitiman zahtjev

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u Minhenu predstavio koncept uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak kao poltičko teritorijalne cjeline ravnopravnih građana i naroda.

Ugljanin je na tribini o Sandžaku koja je u subotu održana u organizaciji kultrunog društva „Salih Ҫekaj“ pozvao sve prisutne da podrže ovaj, kako je istakao, legitimni zahtjev.

„Specijalni status u ovoj formi predviđa uspostavljanje institucija i drugih efikasnih mehanizama koji će biti garancija da se nikada ne ponovi srpski državni teror i drugi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je predložio konkretne zaključke sadržane u devet tačaka kao koncept uspostavljanja dugoročne saradnje građana i autohtonih naroda u Sandžaku i njihove dijaspore u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Na tribini su pored lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, učestvovali i novinar Top Canal iz Tirane Marin Mema, predsjednik organizacije „Kosovo za Sandžak“ Ismet Azizi i  predstavnici organizacije iz Južnog Sandžaka Ali Daci i Hadži Ljajići.

Moderator tribine bio je predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) za Njemačku Osman Ferizi.

Ovoj tribini je predhodio višesatni kulturni program učenika osnovnih i srednjih škola dijaspore Sandžaka i Kosova, posvećen 7. martu – Danu učitelja.

Iz političkih krgugova u Novom Pazaru, bliskih centralnim vlastima u Beogradu, učešće Ugljanina na tribini u Minhenu čija je tema bila Sandžak prokomentarisano je kao “odnarođivanje sandžačkih Bošnjaka i njihovom pretapanju u albanski nacionalni korpus”.

Ugljanin je juče preko društvenih mreža objavio da je na tom skupu bilo riječi o Sandžaku, specijalnom statusu za Sandžak, Bošnjacima, Albancima, Aćif efendiji, velikosrpskom nacionalizmu i problemima i nerješenim pitanjima građana Sandžaka.

“Očekujemo da se Sandžaku posvjeti puno više pažnje u vremenima koja su pred nama. Iznošenjem činjenica o narodima u regije Sandžak, omogućili smo svima da aktivno učestvuju na ovom događaju, a da zainteresujemo i za naučno-istraživački rad mladih o Sandžaku u dijaspori”, poručio je on.

Foto: SDA Sandžaka

Povezane vijesti