Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin neće na sastanak koji organizira srpski predsjednik Vučić

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin neće prisustvovati protokolarnim aktivnostima u Beogradu koje je organizovao srpski predsjednik Vučić, zbog loših iskustava sa srpskom Vladom i državnim protokolom i njihovog neprijateljskog odnosa prema legitimno izabranim predstavnicima Bošnjaka Sandžaka, saopšteno je večeras iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka izrazila je zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoana, Republici Srbiji, sa ciljem da uspostavi saradnju i komunikaciju između država i naroda na Balkanu.

“Uspostavljanje dobrih međudržavnih odnosa između Republike Srbije i Republike Turske u interesu je bošnjačkog naroda Sandžaka, jer može pozitivno uticati na kvalitet života u sandžačkim opštinama”, navedeno je u saopštenju.

Lokalni mediji bliski Rasimu Ljajiću pod naslovom “Erdogan miri Ljajića i Ugljanina” objavili su ranije danas da će se predsjednik Erdogan sastati sutra u Beogradu sa Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom.

RTV Novi Pazar je, pozivajući se na portal “indeksonline.rs”, navela da je cilj sutrašnjeg sastanka pokušaj Erdogana da relaksira odnose u koaliciji SDP i SDA u sandžačkim opštinama, koja je već, kako ističu, duže vrijeme u krizi.

“Turski predsjednik Erdogan će sutra pokušati da posreduje u otklanjanju nesuglasica između Ljajića i Ugljanina, jer je to važno za stabilnost u Sandžaku i nastavak realizacije projekata koje finansira Turska”, navode mediji koji se sufinansiraju sredstvima Grada Novog Pazara.

Prema najavi ovih medija drugog dana posjete Erdogana Beogradu predviđen je susret sa gradonačlenikom Novog Pazara i predsjednicima opština Sjenica i Tutin.

U zvaničnom programu posjete turskog predsjednika Turske Srbiji, dostavljenom medijima, 8. oktobra će biti održan trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske i zajedničke izjave za medije.

Učesnici trilaterala će, kako je navedeno u programu posjete, otputovat za Kuzmin, odnosno Sremsku raču gdje će predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine prisustvovati ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Podsjećamo da lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, sredinom maja 2019. godine, na pitanje da li su SDA Sandžaka i ostale bošnjačke stranke, posebno one čiji su lideri Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić, spremne za postizanje opšteg bošnjačkog konsenzusa, s obzirom da je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović tokom posjete Sandžaku pozvao na jedinstvo bez obzira na ideološke, stranačke i druge razlike, izjavio da s Ljajićem nema ništa i da je on “politički preverant”, a da su Zukorlićeve priče o pomirenju “prljave igre”.

Amabasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic je tokom posjete Novom Pazaru, uoči posjete Erdogana Srbiji, posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i susreso se sa predsjednicima Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

 

Povezane vijesti