25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Postavljanjem hodže i popa u prvi plan Vučić u Priboju napravio pozorište

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da su suštinski problema Bošnjaka u Sandžaku genocidne prijetnje, a da su izjave predsjednika Srbije i ministra policije, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, u vezi prijetnji Bošnjacima u Priboju školski primjer nipodoštavanja Bošnjaka.

On je pozvao građane Srbije da se pridruže građanskim protestima protiv aktuelne vlasti.

Obraćajući se na konfereciji za medije Ugljanin je zatražio pokretanje krivične odgovornosti protiv policajaca u Priboju,da se po hitnoj proceduri usvoji zakon o lustraciji u policiji, tužilaštvu i svim drugim orgnima sa javnim ovlašćenjima i ponovio da je potrebno uspostavljaje nacionalne strukture zaposlenih u državnim službama u skladu sa nacionalnom strukturom u Sandžaku.

Lider SDA Sandžaka je ocjenio da je posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Priboju bilo pozorište “da smiri strasti zbog nacionalnih tenzja”.

“Nema nacionalnih tenzija, ima samo jedno. Držani vrh je zaprijetio Bošnjacima prijetnje preko policije. Bošnjaci nisu nikome ništa nažao učinii. Ne postoje nacionalne tenzije”, istakao on.

Kao veliko srpsku ikonografiju je ocjnio postavljanje u prvi plan hodžu i popa, priču o zapošljavanju ljudi, otvaranju škola, zdravstvenih ustanova.

“Sama slika postavljnja popa i hodž u prvi plan je velikosrpska ideja ove vladajuće strukture, na čelu sa Vučićem, da su Bošnjaci, po njihovom mišljenju, srpska vjerska grupa islamske vjere. To su primitvne stvari velikosrpskog šovinističkog koncepta jer vjernicima bilo koje vjere nisu potrebni posrednici između čovjeka i Boga”, rekao je Ugljanin.

Naglasivši da su on, kao i normalni ljudi, očekivali od predsjednika Srbije da kaže koliko je policajaca učestvovalo u prijtnjama, izbačeno posla i na njihovim mjestima zaposleno Bošnjaka, kao i da podnese izvještaj o tome koliko je ljudi koji nisu ništa preduzeli, smijenjeno u tužilaštvu, sudstvu i službama bezbjednosti.

“To je jedino moglo da pomogne građanima Sandžaka koji vijekovima čuvaju multinacionalnu toleranciju, harmoinu i želju za tim konceptom života u Sandžaku”, rekao je Ugljanin.

Prema njegovim riječim ovaj režim fabrikuje afere i pokušava da sa građanskih protesta pokušava da skrene pažnju u drugom smjeru, nacionalnu homogenizaciju Srba.

“To je davno prošlo vrijeme, propalo je u Bosni propast će i ovdje”, kazao je.

Ugljanin smatra da Srbiji prijeti požar od afera, posebno korupcionaških i koje će, kako je podvukao, vlast da brani silom protiv sopstvenog naroda.

“Ove prijetnje nama su morali da učine preko policije, direktno, jer je samo tako bilo moguće da se skrene pažnja učesnicima građanskih protesta. Sa životnoh pitanja na takozvanu naciionalnu homogenizaciju. Pozivam građane Sandžaka na razum, da misle svojom glavom kao što su počeli da misle građani Srbije koji su izašli na proteste i traže odgovornost od vlasti”, poručio je Ugljanin i pozvao građane da se pridruže građanskim protestima.

– Međunarodna zajednica da učini brze korake

Odgovarajući na nvinarsko pitanje o najavljenoj internacionalizaciji problema prijetnji Bošnjacima, Ugljanin je rekao da je međunarodna zajednica odgovorna za mir u svijetu i pozvao predstavnike Engleske, EU, SAD i UN-a da se nastavi Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji i riješe sva neriješen pitanja.

“Ako se to sad ne zaustavi prijeti požar na Sjeveru Makedonije, Crnoj Gori, na Kosovu i Bosni. Onda imamo novi haos na Balkanu. Da ne bi toga bilo, treba Engleska koja nije napravila ni jednu grešku do sada i ima autoriteta da bude sazivač konferecije kojom bi se nastavilo održavanje one međunarodne konferencije koja je imala stav da se neće priznavati teritorijalno osvajanje silom i etničkim čišćenjem, ka svršen čin. Očekujemo da međunarodna zajednica učini brze korake”, zaključio je Sulejman Ugljanin.

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: