Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Šarčević da povuče instrukcije, roditelji da se izjasne bez ičijeg pritiska, u miru, kod svoje kuće

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin je povodom izjave srbijanskog ministra prosvjete Mladena Šarčevića da je “pokušaj da svu bošnjačku djecu upišu na bosanski provokacija” ocjenio da “to predstavlja podršku za dosadašnju diskriminaciju Bošnjaka i otvoren poziv zaposlenim u vrtićima i školama u Sandžaku da nastave sa korišćenjem svih mogućih metoda i sredstava za upis bošnjačke djece na srpski jezik”.

On je izrazio očekivanje da se nastali problem može ispraviti i da ministar Šarčević povuče instrukcije koje je, kako je naveo, neko dao u njegovo ime, te deblokira ostvarivanje prava Bošnjaka.

“Ovakva izjava predstavlja otvorenu državnu agresiju na bošnjački narod u Sandžaku. Ukoliko je bilo ko u ime ministra dao takvu izjavu ili takve instrukcije zapošljenima tražimo od ministra Šarčevića da to demantuje i povuče takve instrukcije i najstrožije kazni izvršioce tog sramnog postupka”, naveo je Ugljanin ukazujući da, ukoliko su tačne informacije sprskih medija, zabrinjava izjava srpskog ministra Šarčevića koji zloupotrebljava svoj ministarski položaj da javno preko medija favorizuje obrazovanje bošnjačke djece na srpskom jeziku.

Prema riječima Ugljanina ovakvim navodima se takođe nalaže zaposlenima u odgojno-obrazovnim ustanovama da odbiju zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Grada Novog Pazara kojim se traži da se zaustavi dalja diskriminacija bošnjačke djece u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

“Ujedno daje instrukcije zaposlenima da nastave sa diskriminacijom Bošnjaka i da ne uvažavaju zvaničan zahtjev BNV kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda sa najvećim izbornim legitimitetom i grada Novog Pazara također sa velikim izbornim legitimitetom”, ocjenjuje Ugljanin komentarišući izjavu koju je objavio provladin list Večernje novosti..

Ugljanin je u obraćanju javnosti pozvao roditelje da se, kako je kazao, upoznaju šta podrazumjeva obrazovanje na maternjem jeziku.

“Zahtjevamo da se o tome roditelji izjasne bez ičijeg pritiska, u miru, da kod svoje kuće ispune formular o jeziku obrazovanja djece svojeručno. Takvo izjašnjavanje vaspitno-obrazovne ustanove mogu sprovesti za najviše 48 sati. Takvo izjašnjavanje bit će dostupno svim zainteresovanim stranama, ali i djeci kada odrastu.To rješava nastalu neravnopravnost i diskriminaciju Bošnjaka i sve prateće probleme i dileme”, poručio je on.

– Druge stranke imaju razlog za ćutanje

Prema riječima Ugljanina manjinska prava, prava djeteta, prava roditelja, ovlašćenja BNV i Ministra su jasno definisana Ustavom, zakonima i statutom BNV.

“Tu su potpuno odvojena prava i ovlašćenja. Tu svako radi svoj posao. Ova “navodna” izjava srpskog ministra o vaspitanju i obrazovanju bošnjačke djece, povećava naše nepovjerenje vezano za odgoj i obrazovanje bošnjačke djece u srpskim ustanovama u Sandžaku. To obavezuje i BNV, Grad Novi Pazar, opštine, organizacije, udruženja građana, NVO i roditelje djece na veće prisustvo, pažljivo praćenje kvaliteta vaspitno obrazovnog rada i uslova u kojima se to izvodi. Kada su djeca u pitanju ne smije se vjerovati nikome”, zaključio je Ugljanin.

Upitan da prokomentariše zašto se druge političke partije, sema SDA Sandžaka, koje se deklarišu kao bošnjačke, ali i organizacije civilnog sektora i one koje se bave zaštitom prava djece, nisu oglasila na ovu temu, lider SDA Sandžaka je naveo da druge stranke imaju svoj razlog za ovako postupanje.

“Druge stranke imaju svoj program, svoju politiku i svoj razlog za ovakvo postupanje. Mi jasno tražimo da se ispoštuju prava djece, roditelja i ovlašćenja, BNV-a, udruženja građana i svih onih koji imaju pravo da posvete pažnju i da se bore za prava djeteta, roditelja i nacionalna prava zagarantovana Ustavom i zakonima ove zemlje”, izričit je bio Ugljanin.

– Objavljen formular o izjašnjavanju

Stranka demokratske akcije (SDA) je danas objavila formular izjave roditelja o jeziku nastave u odgojno-obrazovnim institucijama u 2019/2020 školskoj godini.

Podsjećamo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije sinoć objavilo da je uputilo dopis direktorima obrazovno vaspitnih ustanova u Novom Pazaru u kome se navodi da nema osnova da škola utvrđuje jezik ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada učenika prema nacionalnoj pripadnosti roditelja, već se jezik nastave određuje na osnovu slobodnog izjašnjavanja roditelja.

Povodom zajedničkog dopisa Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i Skupštine grada Novog Pazara koji je 12. septembra upućen vaspitnim ustanovama na teritoriji grada Novog Pazara Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da se prilikom upisa u prvi razred, roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici izjašnjavaju se da li će djeca nastavu pohađati na jeziku nacionalne manjine kojoj pripadaju.

“Ukoliko se ne izjasne, nastavu pohađaju na srpskom jeziku i u tom slučaju za učenika pripadnika nacionalne manjine organizuje se nastava jezika/govora nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture kao izborni program”, navelo je srbijansko ministarstvo prosvjete.

Povezane vijesti