25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Velikosrpska ideologija je velika opasnost za cijeli Balkan

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da su Bošnjacima u Srbiji ugrožena prava na polju dobijanja dokumenata na bosanskom jeziku.

Ugljanin je na konferenciji za medije kazao da je 14. aprila ustanovljeno da Bošnjaci nemaju ustavom i zakonom predvidjenu mogućnost da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na svom maternjem jeziku.

“Ovim povodom sam uputio pismo ministru unutrašnjih poslova sa zahtjevom da preduzme sve što je moguće da se bosanski jezik uvrsti u sistem MUP-a, te predložili konkretna rješenja za to”, naveo je predsjednik SDA Sandžaka i dodao da time žele da ohrabre Bošnjake da ostvaruju svoja prava koja su garantovana i svim medjunarodnim konvencijama.

On je rekao da su predstavnici ove partije danas lično otišli kod načelnika PU Novi Pazar da se informišu o preduzetim aktivnostima nakon njihove urgencije koju su uputili ministru.

“Pozivam građane da ne prihvataju i potpisuju formulare dok ne bude uvršten bosanski jezik i latinično pismo u sistem za izdavanje ličnih dokumenata u Republici Srbiji”, apelovao je Ugljanin i poručio da je to doprinos ovoj državi da se odrekne velikosrpske politike.

– Pozdravio prijedlog u parlamentu Crne Gore o usvajanju Rezolucije o zločinu u Štrpcima 

Lider SDA Sandžaka je danas ocjenio veličanstvenim zahtjev poslanika u Skupštini Crne Gore, Adnana Strikovića i Suade Zoronjić, koji su predložili da se usvoji Rezolucija o zločinu u Štrpcima.

“Nakon 29. godina mladi i nacionalno svjesni Bošnjaci osjetili su da je u Crnoj Gori poražena velikosrpska ideologija. Oni imaju moralno pravo da u ime tih žrtava podnesu zahtjev za Rezoluciju i obezbijede pravdu”, kazao je on.

Na konstataciju novinara da Srbija uskraćivanjem prava manjinama ne može zatvoriti poglavlja za pristupanje Evropskoj Uniji, Ugljanin je ponovio da je velikosrpska ideologija glavni krivac takvih pojava, ali da krivicu snosi i sama EU.

“Evropska unija je prihvatila nelegitiman Akcioni plan Vlade Srbije još 2016. godine u kome nisu ispoštovana prava manjinskih zajednica”, ocjenio je on i poručio da su oni ispoštovali i upoznali sve nadležne instance o tome, a ako to ne urodi plodom, onda će pravdu tražiti pred evropskim sudstvom.

Zamoljen da pojasni termin “velikosrpska ideologija”, on je odgovorio cititom Veselina Đuranovića, bivšeg predsjednika Vlade SFRJ, koji je kazao da je “velikosrpska ideologija jedna velika opasnost za cijeli Balkan i Jugoslaviju, a vodi je Srpska crkva sa svojim tajnim kanalima”, a prema njegovim riječima, ti tajni kanali su vojska i SANU, zaključio je Ugljanin.

 

Foto: SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: