Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Zukorlić da kaže gdje je 20 hiljada pušaka ili da napiše da laže i da se izvinjava

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je bivšeg sandžačkog muftiju i predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića da uputi pismeno izvinjenje javnosti, zbog kako je naveo, izrečenih laži u srpskim medijima prema Bošnjacima, pa tek onda civilizirano dođe da razgovara.

“Ograđujemo se od svega što govori, radi i kako postupa. Naveče vrijeđa SDA, a sutra poziva na izbore. To ne liči ni na jednog normalnog čovjeka. Možemo da razgovaramo sa svakim ali prvo stvari da postavimo na svoje mjesto. Ako taj vaš gospodin želi da razgovara, red je da sve optužbe koje je izrekao protiv Bošnjaka obrazloži i dokaže”, rekao je Ugljanin komentarišući skorašnji poziv Zukorlića za formiranje bošnjačke liste na predsojećim izborima ali i niz optužbi na račun SDA Sandžaka koje je izrekao u Skupštini Srbije i na srbijanskim medijima.

Lider SDA Sandžaka je, oslovlavajući ga sa “taj vaš gospodin”, Zukorlića pozvao da dokaže gdje su 20 hiljada pušaka za koje je, preko beogradskih medija pred izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće u oktobru 2018. godine, tvrdio da je Ugljanin devedestih godina prodao bošnjačkom narodu u Sandžaku.

Kako naglašava Ugljanin, da bi razgovarao, ” (Zukorlić) prvo na parčetu papira da se pred javnošću izvini za takvu laž ili kaže ko ga je natjerao da laže”.

“Da na parčetu papira napiše gdje se nalazi 20 hiljada pušaka koje je Bošnjacima podijelio Sulejman Ugljanin, to je 100 tona gvožđa. To je optužba opasna. Dugoročno predstavlja alibi za četnike poput Vučića, Šešelja i ostalih, da, kada ponovo dođe prilika, počnu pretrese kuća i traže tih 20 hiljada pušaka. Treba da se izvine ili da to dokaže, da bi umirio srca ljudi u Sandžaku na koje se to odnosi”, poručio je Ugljanin.

On je pozvao Zukorlića da, kako je naveo, dokaže i da Ugljanin za lične potrebe troši pare Bošnjačkog nacionalnog vijeća i još krupnih 19 zlonamjernih laži koje je izgovorio preko srpskih televizija.

– Na razgovor bez stampeda i političkog egzibicionizma

“Kada bude dokazao da je on u prvau onda ja nemam pravo da učestvujem u izborima, da predstavljam Bošnjake. Ako laže onda on nem pravo da šeta ulicom podignute glave, nego treba da se zastidi i iseli sa ovih prostora. Toliko je izrekao zlonamjernih, drskih i bezobraznih laži što je izraz njegovo ličnog nevaspitanje”, konstatirao je prvi čovjek i osnivač SDA Sandžaka.

Ugljanin je poručio Zukorliću da, kako je kazao, ako hoće da dođe na razgovor, da to učini civilizovano i na propisan način uđe u prostoriju, a ne kao do sada, kada je u dva navrata, sa svojim pratiocima i sljedbenicima, pokušao nasilno da upadne u Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Ako hoće da razgovara na bilo koju temu, dobrodošao. Ali prvo da napiše da neće opet pokušat poput stampeda, sa tim banditima, poput bikova, da ulete u prostorije te institucije u kojoj se vode razgovori. Što ne pokuša to kad ode na Kosovo, u Crnu Goru, što ne pokuša to divljaštvo u Bosni? Nego samo ondje gdje je Vučićeva garancija. Što više krvi među Bošnjacima viši stepen kod Vučića”.

Gepostet von Medin Halilović am Freitag, 23. November 2018

Pristalice, članovi obezbjeđenja i porodice Mumera Zukorlića, koji nisu bili akreditovani, spriječeni su da nasilno uđu u Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Novi Pazar, 23.11.2018.

Prema riječima Ugljanina čovjek koji je spreman da prospe krv sa svojom braćom, sa rođacima, sa sugrađanima radi političkih ciljeva, da bi skrenuo pažnju na sebe to se zove “politički egzibicionista”.

U obraćanju na konferenciji za novinare Ugljanin je u srijedu izjavio da SDA Sandžaka još nije donijla odluku o izlasku na ovogodišnje izbore i da čeka da obave razgovor sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i sa drugim partijama.

Povezane vijesti