Aktuelno Art Kultura Prijepolje

Ujedinjene boje Divanhane

Izložba „Ujedinjene boje Divanhane“, koju potpisuje jedanaest umjetnika iz Srbije i regiona učesnika likovne kolonije organizovane prošle godine na vodopadima Sopotnice, otvorena je danas u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Postavku potpisuju autori: Andrijana Andrijašević, akademski slikar iz Čajetine; Sara Obradović, akademski slikar iz Priboja; Ana Lazić, akademski vajar iz Užica; Vesna Cvetić, akademski slikar iz Gornjeg Milanovca; Una Antović, student slikarstva iz Niša; Sead Sejo Memović, slikar amater iz Sarajeva; Alma Kahrović, student slikarstva iz Novog Pazara; Mediha Biševac, student slikarstva iz Novog Pazara; Amina Bećović Ćorović, student slikarstva iz Novog Pazara; Stanko Nikačević, akademski slikar iz Nove Varoši i Dževdet Halilović, učenik osnovne škole iz Prijepolja .
Pomoć u organizaciji i odabiru učesnika kolonije “Divanhana” koju je pokrenuo Mehmed Meša Brničanin, akademski slikar iz Prijepolja, pružila je Jasmina Fortić, magistar i profesor na Univerzitetu umjetnosti u Novom Pazaru.

– “Divanhana” spašava kulturni identitet

Udruženje za nauku, kulturu i umjetnost Bošnjaka „Divanhana“ u Prijepolju je osnovano 2015. godine, u vremenu poremjećenih, obogaljenih, kulturnih vrijednosti, kada su i ljudske vrijednosti poremjećene najezdom raznih drugih „kultura“, radi spasavanja kulturnog identiteta, očuvanja kulturne baštine, bez obzira kojim različitostima pripadaju.

Za sada „na mišiće“ uspjevamo da promovišemo književne, naučno-istraživačke, etnološke, likovne i muzičke vrijednosti, ističe pokretač udruženja, akademski slikar iz Prijepolja, Meša Brničanin.

Promoteri ,,Divanhane“su uglavnom mladi talenti koji su pronašli sebe u svojim obdarenostima i kod nas su dobro došli, bez obzira na ime i zvanje.

Ponosni su sa učenicima i studentima, akademski obrazovanim članovima, doktorima nauka, univerzitetskim profesorima, akademicima, poznatim piscima, slikarima… Pored nezvanične kolonije 2015. godine, kolonija je bila organizovana u Prijepolju 2016. Pa u u 2017. i ova prošlogodišnja na Sopotnici i njenim vodopadima.

Do sada kroz sve sazive učešće je uzelo oko 60 mladih umjetnika iz Makedonije, Crne Gore, BiH, Mađarske i Srbije. Kolonija je, kako kažu u Divanhani, ćuprija koja spaja obale i ljude, ona je prijateljstvo i naše bogatstvo kojim se ponosimo.

“Mi smo jedna armija mladih, talentovanih, uspješnih umjetnika koji se bore da duhovno stvaralaštvo opstane, postoji, razvija se i jača. Zahvalni smo svima koji su nas prihvatili i koji nam pomažu: Ministarstvu kulture i informisanja, Bošnjačkom nacionalnom vijeću i pojedincima koji shvataju da bez kulture nema ni opstanka naroda. Andrijana, Sara, Amina, Jakov, Dino, Salem, Zara Mahalik i mnogi drugi, šalju jasnu poruku da njihovo stvaralaštvo ignoriše sve te ‘nove kulture’, baštineći svu ljepotu svog prirodnog okruženja koje im daje inspiraciju da zabilježe sve te ljepote, kako slikom, tako i pisanim tragom”, ukazao je Brničanin.

Povezane vijesti