Aktuelno Društvo

Ulična akcija u Novom Pazaru: Ne postoji dobra vlast, postoji samo dobra kontrola vlasti

Svi građani finansiraju vlast, a upitno je u kojoj mjeri vlast donosi odluke koje su u interesu građana, poručeno je sa ulične akcije “Kako da se glas građana bolje čuje?”, koju je u utorak u Novo Pazaru sprovela Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i novopazarski Urban in.

Cilj je da, kako kaže Marija Marinković iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), građansko osvješćivanje građana i poštovanje njihovih interesa kada se donose javne odluke jer “građani imaju moć”.

Na pitanje kako građanin Novog Pazara može da kontroliše trošenje svog i novca svih građana, odgovara da građani treba da budu mnogo glasniji i ukazuju na svoje probleme.

Marija Marinković, PR Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD)

“Ne postoji dobra vlast, postoji samo dobra kontrola vlasti. Moramo da budemo glasniji i da se ne uljuljkavamo u neku rutinu ‘dobra’. Ništa se neće promjeniti ako mi ne budemo aktivniji građani. Samo aktivan građanin može da bude aktivan građanim koga mi danas promovišemo”, poručila je PR NKD-a Marija Marinković.

NKD širom Srbije mapira inicijative neformalnih grupa građana koji bi da riješe neki problem, od grada do grada su različiti pristupi građana na ovu temu, neko je otvoreniji, neko manje, zaključila je Marinković

Involviranost i veća moć, te prepoznavanje sopstvene moći građana u donošenju odluka je tema akcije koju Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Urban In po prvi put sprovode u Novom Pazaru. Najavljuju da će slične akcije na temu “Biram koga biram” i promjene izbornog sistema u Srbiji sprovoditi u budućnosti.

Sead Biberović iz NVO “Urban in” kaže da je jedna od ključnih i krucijalnih stvari demokratije i parlamentarizma u Srbiji uvođenje izbornog sistema u kojem će građani birati svoje predstavnike sa imenom i prezumenom, a neglasati  za partijske i koalicione liste kao što je to sada slučaj.

Sead Biberović, izvršni direktor nevladine organizacije „Urban in“

“Ovo je prilika da podsjetimo građane i građanke da imaju moć i da mogu da, na različite načine, iskorite tu moć utjecaja na lokalne vlasti, nacionalne vlasti ili bilo koji drugi novi vlasti, a po pitanju bilo čega što je važno za kvalitet života građana i građanki”, poručio je Biberović.

On je, osvrnuvši se na nain trošenja novca iz gradskog budžeta Novog Pazara, ocjenio da “javne konsultacije u vezi sa budžetom se nisu baš sprovodile javno, niti su iskorišćene sve mogućnosti od strane lokalne samouprave, ni od strane građana, da utiču na donošenje budžeta, na primjer”.

“Dok im ne sugerišemo da to mnogo javnije rade, mnogo prihvatljivije i bliže građankama i građanima, mislim da treba da koristimo ove mogućnosti koje sada postoje, čitamo vijesti na sajtu Grada Novog Pazara, pišemo e-mail poruke, potpisujemo peticije na kraju krajeva kojima ćemo da podsječamo lokalne ili nacionalne političare da treba da nas pitaju, konsultuju i rade samo onako kako većini građana i građanki odgovara”, naglasio je Biberović.

Tokom akcije u kojoj su građani svojim potpisima podržali inicijativu predočen je podataka “da na svakih 100 dinara koje primite kao platu, državi dajete još 60 na ime poreza i doprinosa? I kada dođe vrijeme da potrošite tih 100 dinara, opet dajete od tog novca za PDV dodatnih 20 dinara. Dakle, na svaki dinar koji potrošite na sebe, dajete jedan dinar državi”.

Nakon kacije koja je održana se kod Sebilja u Galeriji Kulturni centar Novi Pazar održana je tribina ,,Kako da vlast govori jezikom građana’’. O utjecaju građana na odluke vlasti govorile su Hana Oklapi iz Gradska uprava Novog Pazara, Zibija Šarenkapić ispred Kulturnog Centra DamaD i Slađana Novosel, novinarka lista ,,Danas’’.

Nacionalna koalicija za decentralizacijuje (NKD) je mreža udruženja građana koja se svojim jdelovanjem aktivno zalažu za povećanje stepena decentralizacije Srbije, jačanje političke moći građana i veće učešće građana u procesu donošenja odluka.

Kao neformalna mreža osnovana je još 2006. godine. Koaliciju danas čini 15 udruženja građana, iz 11 gradova Srbije. Punopravne članice koalicije su Proaktiv , Media i reform centar Niš, Odbor za ljudska prava Niš, Stara planina Pirot, Timočki omladinski centar Zaječar, Odbor za ljudska prava Negotin, Resurs centar Majdanpek, Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Urban in Novi Pazar, Edukativni centar Kruševac, Evrokontakt Kruševac, Roma centar Kragujevac, Romski informativni centar Kragujevac, Kikindski forum i Ars Nova Valjevo.

Povezane vijesti