Zanimljivosti Život

Umiljati kondor (VIDEO)

Na društvenim mrežama, sa više od 72 miliona pregleda trenutno, pojavio se video na kojem je prikazan Andski kondor kako se igra sa čovjekom.

“Kondor s visina u argentinskoj provinciji Neuquén, sletio da pozdravi prijatelja koji ga je izliječio od povrede”, stoji u opisu zanimljovog sadržaja.

Na zanimljovom videu kondor, koji važi za najveće ptice letačice na svijetu, umiljato pozira, grli i pokazuje nežnost prema svom prijatelju-čovjeku.

VIRALES: Cóndor en Neuquén, Argentina baja de las alturas para saludar a quien lo curo de una lesión.

Gepostet von Notyrapid am Samstag, 10. Juni 2017

Andski kondor je vrsta južnoameričkog kondora i jedini pripadnik roda Vultur. To je ptica koja najveći raspon krila od svih ptica na svijetu (do 3,2 metra).

Prema opis na wikipedijito je veliki crni strvinar s prosječnom težinom od 10,7 kilograma Andski kondor je poslije dalmatinskog pelikana (11,5 kilograma) najteža ptica letačica i zasigurno najteža kopnena ptica letačica.

Kondor je uglavnom lešinar koji se hrani leševima i to većih životinja kao što su jeleni ili stoka. Kondor je jedna od najdugovječnijih ptica, te može živeti do 100 godina u zatočeništvu. Andski kondor igra važnu ulogu u folkloru i mitologiji andskih kultura, te je tako postao nacionalnim simbolom Perua, Argentine, Bolivije, Čilea, Kolumbije i Ekvadora. Danas je gotovo ugrožen, prema lestvici Međunarodne unije za zaštitu prirode, uglavnom zbog gubitka staništa i indirektnog trovanja jedući strvine koje su ubili lovci. Kao odgovor na to, osnovana su uzgajališta u nekoliko južnoameričkih zemalja.

Segunda parte, que nos brindo Antonella, las crías también vienen a saludar a Edgardo "El señor de los Cóndores" sin dudas una persona muy especial. Neuquén, Argentina

Gepostet von Notyrapid am Sonntag, 11. Juni 2017

Povezane vijesti