Aktuelno Globus

UN: Protekli jul najtopliji ikada zabilježeni mjesec

Najnovijih mjerenja Svjetske meteorološke organizacije (WMO) su pokazala da je protekli jul bio u najmanju ruku jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikada zabilježeni mjesec, saopštile su UN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutijereš predstavio je nove upečatljive podatke Svjetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promene Kopernik, ukazavši na ekstremne vremenske fenomene u svijetu.

„Prema najnovijim podacima Svjetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra – temperatura proteklog jula bila je jednaka ili viša od bilo kog mjeseca od kada se vrše mjerenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabilježeni jun“, rekao je generalni sekretar.

Belgija, Njemačka, Luksemburg, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) imale su nove nacionalne temperaturne rekorde 25. jula, jer su vremenske karte preinačene tako da uključuju – po prvi put – temperature iznad 40 ° C. U Francuskoj je Pariz zabilježio svoj najtopliji dan, sa temperaturom od 42,6 ° C u 16:32, što je vrijednost bez presedana od početka mjerenja.

Talas vrućine je uzrokovan toplim zrakom koji je dolazio iz sjeverne Afrike i Španije, a zatim je prevezen iz centralne Europe u Skandinaviju, Norveška je 27. jula imala nove zapise o stanicama, a na 28 lokacija bilo je „tropskih noći“ iznad 20 ° C. Finska prijestolnica Helsinki postavila je 28. jula novi rekord stanice od 33,2 ° C, a na jugu Finske Porvoo je imao temperaturu od 33,7 ° C.

Iz Svjetske meteorološke organizacije očekuju da će anomalijski visoke temperature povećati topljenje ledene ploče Grenlanda, koja je već doživjela opsežnu epizodu topljenja između 11. i 20. juna. Visok stepen topljenja i otjecanje u posljednjih nekoliko semica znači da se sezonska sezona približava rekordno velikom gubitku u 2012., izvijestili su poljski naučnici za klimu koji prate grenlandsku ledenu ploču.

                                     Antonio Gutereš, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija

„Ako odmah ne preduzmemo mjere za ublažavanje klimatskih promjena, ovi ekstremni vremenski fenomeni će biti samo vrh ledenog brijega. I taj se ledeni breg takođe brzo topi. Vodeći svetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5° C ako želimo da izbjegnemo najgore posljedice klimatskih promjena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45% do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. godine. Takođe, moramo uključiti klimatske rizike u sve odluke kako bismo podstakli klimatski otporan rast, smanjili ranjivost od klimatskih promjena i izbjegli ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu”, ukazao je generalni sekretar UN-a.

Ovo saopštenje dolazi i kao uvod u predstojeći visoki Samit o klimatskoj akciji 2019 koji će u septembru biti održan u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Generalni sekretar je pozvao lidere svjetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dođu na Samit sa konkretnim planovima – jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine.

Foto: UN, www.rs.one.un.org

Povezane vijesti