Aktuelno Društvo Globus Turska

Upad u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu, Turska pozvala Egipat da oslobodi medijske uposlenike

Egipatske snage sigurnosti izvele su sinoć upad u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu i u nepoznatom pravcu odvele četvero uposlenika, uključujući jednog državljanina Turske.

Policija koja je upala u ured pogasila je sigurnosne kamere i prekinula internet konekciju, objavila je oficijelna novinska agencija Republike Turske.

Kako je navedeno pripadnici sigurnosti su pretražili ured te zaplijenili pasoše, mobilne telefone i laptope uposlenika AA i onemogućili im bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom.

“Policija koja je izvršila upad odbila je advokatu AA, koji je došao u ured, pružiti informacije o razlogu upada. Policija je potom izvela advokata iz ureda te nastavila sa pretragom.Kemalettin Eruygur, otpravnik poslova ambasade Turske u Kairu, pomno prati cijeli događaj, a u kontaktu je i sa Ministarstvom vanjskih poslova Egipta”, objavljeno je na svim servisima AA.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo upad egipatskih snaga sigurnosti u ured Anadolu Agency u Kairu i privođenje uposlenika.

U saopćenju se navodi kako sinoćnji upad egipatskih snaga sigurnosti i privođenje bez obrazloženja predstavljaju napad i zastrašivanje koji su usmjereni protiv turskih medija.

Također, se navodi da je nasilni akt protiv AA nije samo pokazatelj negativnog stava egipatskih vlasti prema medijskim slobodama, već da još jedna potvrda teškog stanja kada su u pitanju demokracija i transparentnost.

“Iza tog bezobzirnog stava dijelom stoji i zatvaranje očiju koje Zapad kao protagonist medijskih sloboda čini na kršenja tih normi u Egiptu“, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske pozivaju egipatske vlasti na momentalno oslobađanje privedenih uposlenika ureda AA u Kairu, među kojima je i jedan državljanin Turske.

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin oštro je osudio upad koji su sinoć egipatske snage sigurnosti izvele u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu.

“Upad i privođenje bez obrazloženja koje su egipatske vlasti izvele u uredu Anadolu Agency u Kairu su grubo kršenje zakona i ljudskih prava“, poručio je Kalin u poruci na Twitteru.

Kain je dalje poručio da najoštrije osuđuje to bespravno nasilje te dodao da uposlenici Anadolu Agency trebaju momentalno biti oslobođeni..

Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni, bez obzira na upite advokata AA i turske ambasade u Kairu.

Izvor: AA

Povezane vijesti