19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Turska

Uskoro otvaranje Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru

U Novom Pazaru uskoro treba da počne sa radom Generalni konzulat Republike Turske. Otvaranje konzulata se očekuje početkom aprila za kada je najavljena posjeta Srbiji i Novom Pazaru nekog od visokih zvaničnika Republike Turske, saznaje SNews iz diplomatskih izvora.

“Očekuje se posjeta turskog šefa diplomatije Mevluda Cavusoglua, generalni konzul u Novom Pzaru je već imenovan, a u konzulatu će među osobljem biti angažovani i mladi kadrovi iz Sandžaka koji su studije završili u Turskoj”, nezvanično je rečeno za naš portal iz dobro obavještenih izvora.

Konzulat će početi sa radom u iznajmljenom objektu na uglu Kosančićeve i Sutjeske ulice, kod Gradskog stadiona, a pripreme za otvaranje su u toku.

Kako je navedeno u rješenju objavljenom u “Službenom glasniku Republike Srbije”, u junu 2020. godine Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje generalnog konzulata Republike Turske sa sjedištem u Novom Pazaru.

Konzulat Turske u Novom Pazaru, prema toj odluci, pokrivaće područje koje obuhvata Raški, Moravički, Zlatiborski, Rasinski, Toplički, Nišavski, Jablanički, Pirotski i Pčinjski upravni okrug.

Inicijativa za otvaranje genrealnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru pokrenuta je prije nekoliko godina, a tokom posete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji 2019. godine dogovoreno je da generalni konzulat te zemlje bude otvoren u Novom Pazaru.

Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru biće prvo strano diplomatsko predstavništvo u Sandžaku, u novijoj historiji.

Pored Turske do kraja ove godine se očekuje otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: