Aktuelno Nova Varoš Novi Pazar Priboj Prijepolje Sandžak Sjenica Tutin

Usporen saobraćaj, na Pešteru dosta neprohodnih puteva

Zbog snijega koji je padao u prethodna dva dana zimski uslovi vožnje i obavezna upotreba zimske opreme očekuje vozače na području Novog Pazara i čitave regije Sandžak.

Snijega ima na putevima u nižim područjima, dok u planinskim predjelima treba računati na snijeg na kolovozu i do 10 centimetara. Obavezna upotreba zimske opreme na putevima područja Sjenice, Tutina i Golije. Zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i prisutnog jakog mraza izražena je opasnost od poledice. Vozačima se savjetuje oprezniju i sporiju vožnju.

Na putevima u planinskim predjelima na području Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i okolnih mjesta zbog snijega kojeg ima na kolovozu oko 5 sentimetara, zbog hladnog vremena i mraza moguća je pojava poledice u jutarnjim i večernjim satima.

Vozače očekuje usporena vožnja sa mogućim kraćim prekidima u saobraćaju, saopćio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Iz AMSS-a apeluju na vozače da imaju više strpljenja, drže veće odstojanje između vozila i da na put kreću isključivo sa zimskom opremom.

Na snazi je zabrana saobraćaja kamionima sa prikolicom i šleperima na dionici IB-29 Novi Pazar – Sjenica – Nova Varoš (ZKŠ)
Na purevi drugog A reda: Duga Poljana-K. Bunari-Ugao, Pazarište-Manastir Sopoćani-Baćica-Rasno, Novi Pazar – Deževa – Odvraćenica, važi zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere.

Zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere važi i za put Sjenica – Krajnović – Bare – Vrbnica -granica sa Crnom Gorom,

Prema podacima koje su saopćili AMSS i JP Putevi Srbije neprohodni su sljedeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:

II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Odvraćenica – Preko Brdo
II A-198 Raška – Kuti – Granica PZP Novi Pazar/Ivanjica
II A-202 Sjenica – Raždaginja – Buđevo – Karajukića Bunari – Suhi Do – Leskova – Velje Polje – Tutin
Dionica putnog pravca II A-202 (Raždaginja-Rakočki bunari) u dužini od L=10 km neprohodna. Deonica putnog pravca II A-198 (Kuti-Odvraćanica) od 24 km.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mjestimične poledice na putevima, a pogotovo na dionicama koje se prostiru duž rječnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na dionicama koje se prostiru duž rječnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko rijeka.

Auto-moto savez Crne Gore (AMSCG) je saopćio da su nove sniježne padavine tokom jučerasnjeg dana i ponegdje jutros uslovile da se usporeno odvija saobraćaj na putevima u sjevernim ponegdje u centralnim i južnim predjelima. Snijega ima na kolovozu mjestimično,, a izražena je i poledica mjestimično.

Na području Crne Gore na snazi su zimski uslovi uslovi za vožnju pa u skladu sa tim dolazi do zabrane saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere na putevima gdje je postavljen saobraćajni znak o zabrani saobraćaja za vrijeme sniježnih padavina.

Apeluje se na vozače da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U vremenskom periodu od 15.11.2018. godine do 31.03.2019. godine upotreba zimske opreme je obavezna na putevima gdje je to naznačeno saobracajnom signalizacijom bez obzira na vremenske prilike, navode iz AMSCG.

Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju obavezna je na svim putevima ukoliko postoje zimski uslovi na putu /snijeg, led ili poledica./

Intenzitet saobracaja u Crnoj Gori je umjeren .

Informativni centri zajedno sa službom pomoći na putu na putu na usluzi su gradjanima neprekidno 24 sata. Informacije se mogu dobiti putem telefona Auto moto savez Srbije (AMSS) 19871, +381 11 3331200, a Auto-moto savez Crne Gore (AMSCG) 19807, +382 20 234999 i +382 63 239987.

Povezane vijesti