Aktuelno Društvo Srbija

Vanredno stanje u Srbiji: Nije ograničena sloboda kretanja, vojska i policija čuvaju bolnice i javne objekte

Pedsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je zbog situacije sa koronavirusom donijeta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cijele Republike Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ovakva odluka donijeta nakon večerašnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i spriječavanje mogućih štetnih posledica virusa korona u Palati Srbija, kojem je predsjedavao.

On je istakao da je “Srbija od danas u ratu protiv neprijatelja koga mora da pobjedi”, ao d sutra ne rade, vrtići, škole i fakulteti.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije večeras donijeti uredbu kojom će biti definisani uslovi vanrednog stanja.

Kako su za RTS izjavili predstavnici Vlade, granice Srbije se zatvaraju za strane državljane, državljani Srbije mogu da se vrate u svoju zemlju, neće biti ograničena sloboda kretanja ali se preporučuje građanima da ne izlaze is svojih stanova , kuća i dvorišta.

Vojska i policija će obezbjeđivati zdravstve ustanove i javne objekte, izjavila je predsjendica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština Republike Srbije može propisati mjere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.

Mjere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava ne smiju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, vjeroispovjesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porijekla.

Takođe, ni u kom slučaju ne mogu se suspendovati prava koja se odnose na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, zabranu ropstva, pravo na pravično suđenje i slično.

Prema članu 200 Ustava Srbije Vanredno stanje podrazumjeva:

Kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje.

Odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana. Po isteku ovog roka, Narodna skupština odluku o vanrednom stanju može produžiti za još 90 dana, većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Za vrijeme vanrednog stanja, Narodna skupština se sastaje bez posebnog poziva i ne može biti raspuštena.

Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mjere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane. Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Kad mjere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada je dužna da uredbu o mjerama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane. U suprotnom, mjere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sjednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Povezane vijesti