Aktuelno Društvo Novi Pazar

Veliki broj vjernika na noćnom namazu na otvorenom

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) nekoliko hiljada vjernika je sinoć je u centru Novog Pazara, na trgu Gazi Isa-bega, prisustvivalo noćnom namazu. Muslimani u Sandžaku i širom svijeta sinoć sinoć su obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Kadr, prema islamskom učenju najodabraniju noć u godini vredniju od hiljadu mjeseci.

“Noćni namaz predvodio je poznati karija iz Rijada, Hamad Muhamed El Vehaibi. Tradicionalnom noćnom namazu na Trgu prisustvovali su i predstavnici političkog života iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka”, objavio je Mešihat IZuS na svom sajtu.

Na skupu je prisustvovao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i lider stranke Narod i pravda iz Sarajeva Elmedin Konaković i narordni poslanik u srbijanskom paramentu i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić je poruku da je “ovaj skup još jednom posvjedočio snagu jedinstva ovog grada” te da uskoro treba da bude na raspolaganju džematlijama Arap džamija, “kao što je i ovaj trg i ova zgrada Islamskih ustanova od novembra mjeseca ponovo vakuf i vlasništvo Islamske zajednice”.

“Ali ne zaboravite, draga braćo i sestre, da nas sad prozivaju ostaci Ejup-begove džamije. Čvrsto vjerujemo i nadamo se da će prostor te džamije, koja je prije 60 godina porušena, ako Bog da, ponovo biti vakuf i ništa drugo. U tom smislu, draga braćo i sestre, neka je mubarek kadarska noć, neka je mubarek ostatak mjeseca Ramazana, da ga u zdravlju, veselju, rahatluku provedemo, iz njega izađemo oprošteni od grijeha i da ih još puno dočekamo u duhu Božijeg raziluka”, poručio je muftija Dudić.

Foto: Mesihat IZuS

Povezane vijesti