Aktuelno Društvo Globus Zdravlje

Vijest koju svijet čeka: Virus Corone je neutraliziran!

Nove vijesti stigle su od naučnika, koji su prošlog mjeseca objavili da su u Belgiji pronašli antitijela na koronavirus.

Naučnici su objavili da su neutralizirali virus corone (Covid-19) u laboratorijskoj sredini. Navodi se da antitijelo koje ima kraći vijek od vakcine pruža brzu zaštitu.

Značajnim korakom naučnika iz različitih zemalja virus, službeno nazvan Covid-19, mogao bi biti spriječen da inficira ljudske ćelije.

Flamanski biotehnološki institut Univerziteta u Gentu (VIB) objavio je da je učinjen važan korak u istraživanju lijeka koji štiti od koronavirusa (Covid – 19), prenose mediji u svijetu.

Profesor flamanskog biotehnološkog instituta. Dr. Xavier Saelens izjavio je da su neutralizirali virus Covid – 19 u laboratorijskom okruženju, rekavši da je to važan korak naprijed.

https://twitter.com/VIBLifeSciences/status/1238487648324530177/photo/1

Potpredsjednica flamanske vlade, ministrica nauke i ekonomije Hilde Crevits podijelila je ovu izjavu na svom osobnom Twitter nalogu i ocijenila je “pametnim i revolucionarnim korakom”. Međutim, kako je naglasila, postoji dug put do toga.

U izjavi na VIB-ovom Twitter nalogu objavljeno je da su Xavier Saelens i tim za medicinsku biotehnologiju Univerziteta u Gentu proveli revolucionarnu naučnu studiju o liječenju potencijalnog virusa Covid-19.

Xavier Saelens i njegov tim objavili su prošlog mjeseca da su pronašli jedinstveno antitijelo koje se može boriti protiv virusa SARS Cov – 2 i Covid – 19. profesor Dr. Saelens je za list HLN rekao da je, kao rezultat laboratorijskih ispitivanja, napravljen važan korak da antitijelo koje su pronašli može inaktivirati koronavirus.

Prema Saelensu, belgijski istraživački tim sarađuje sa Jasonom McLellanom sa Univerziteta u Teksasu u SAD i Markusom Hoffmanom i Stefanom Pöhlmannom iz Njemačkog primarnog istraživačkog centra Leibinz.

Belgijski profesor rekao je na kraju laboratorijskih testova da su dokazali da antitijela koja su otkrili mogu zaštititi od novog koronavirusa. Definišući to kao “pobjedu fantastičnog timskog rada”, Saelens je izjavio da ovaj važan korak može spriječiti prijenos virusa u ljudske stanice.

“Za razliku od vakcine, antitijelo pruža neposrednu zaštitu iako je antitijelo kratkotrajnije. Zdravstveni radnici ili pacijenti mogu se odmah zaštititi od virusa.”, rekao je Xavier Saelens. Prema Saelensu, zahvaljujući njihovom izumu, pacijent neće trebati da proizvodi svoja antitijela.

Iz tog razloga, belgijski profesor rekao je da bi lijek koji su nabavili mogao biti važno sredstvo u borbi protiv trenutne pandemije, te da se, za razliku od vakcine, ovaj lijek može primjenjivati ​​i kod starijih i ranjivih ljudi.

“Dobar timski rad je važan, pa sam osjetio kolektivnu pobjedu kad sam vidio da smo sposobni pobijediti virus kao rezultat eksperimenata”, rekao je Bert Schepens, koji je dio Saelensovog istraživačkog tima.

http://www.vib.be/nl/nieuws/Pages/Wetenschappers-van-VIB-boeken-belangrijke-vooruitgang-in-onderzoek-naar-kandidaat-geneesmiddel-dat-beschermt-tegen-coronavi.aspx

Povezane vijesti