Aktuelno Društvo Srbija Zanimljivosti

Srbija: Više od 40 medija objavilo lažnu vijest o uvođenju služenja vojnog roka

Portal “Fakenews tragač” objavio je da je više od 40 medija u Srbije prenijelo lažnu vijest u ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roku od 2020.

“Spekulacije o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka nisu retke, a juče su prerasle u lavinu lažnih vesti prema kojima bi ova promena trebalo da nastane već naredne, 2020. godine. Veliki broj medija preneo je ovu dezinformaciju, pozivajući se na Tanjug, b92.net i Srpski telegraf”, stoji u konastatciji portala koji se bavi prikupljanjem i analizom lažnih vijesti u Srbiji.

Kako se navodi samo nekoliko sati nakon što je započeto širenje ovih navoda, Ministarstvo odbane ih je demantovalo za Tanjug.

„Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička”, naveo je portparol Ministarstva odbrane major Milan Gujanica, prenosi se na fakenews.rs.

Vijest su, navodi se, prenijeli Radio televizija Vojvodine, Republika, portal 021, Alo, Informer, Kurir, Espreso, Studio B, o2 TV, A1 info, Dnevne, Dnevna doza lepog, Morava info, Nedeljnik Afera, Biz life, Krstarica, Happy TV, Srbija danas, Pravda, Mondo, Luftika, Vesti-online, Skandalozno, E – Kučevo, Dobar dan, eVršac, Media group, Media portal, TV Most, Srbija24, Petrovac info, iKragujevac, Vestinet, Brif.rs, RTV Novi Pazar, Novosadski reporter, 031info.rs, Prokuplje online, Balkan press.

Dio medija je, zaključuje se, obrisao ili izmjenio objave, ali se prvobitan naslov može vidjeti u adresi vijesti.

Foto: Ilustracija, fakenews.rs

Portal FakeNews Tragač omogućava čitaocima da prijave vijesti za koje sumnjaju da su lažne. Po prijemu prijave redakcija razmatra poslatu vijest. Ukoliko je zaista lažna, objavljujemo analizu, a ukoliko nije, ili ukoliko je nemoguće doći do zaključka – informaciju o tome postavljaju na stranicu fakenews.rs.

FakeNews tragač namenjen je medijskim profesionalcima, edukatorima, budućim novinarima, kao i svim građanima koji žele da se priključe borbi protiv dezinformisanja.

FakeNews Tragač rezultat je projekta Debunking Disinformation koji je realizovala Novosadska novinarska škola u saradnji sa organizacijom za razvoj medija Transitions online iz Praga. Ideja projekta je izgradnja lokalnih kapaciteta u Srbiji u borbi protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi.

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu, poštuje vrednosti istine, znanja i kritičkog pristupa u višejezičnom, višekulturnom i višenacionalnom okruženju i neguje odmeren i tolerantan dijalog. Novosadska novinarska škola postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine

FakeNews Tragač član je Savjeta za štampu.

Povezane vijesti